Pilots in a cockpit 

Poslanci so v sredo zavrnili resolucijo, v skladu s katero bi nasprotovali predlogom Evropske komisije o omejitvah trajanja letov ter delovnega časa pilotov in ostale posadke letal.


Parlament je resolucijo zavrnil s 387 glasovi, 218 poslancev je glasovalo za, 66 pa se jih je vzdržalo. Za sprejetje resolucije bi bila potrebna absolutna večina.

»Dejstvo pa ostaja, da so vsi nacionalni regulatorji za varnost letalstva ta predlog podprli«, je dejal poročevalec Brian Simpson (S&D, Velika Britanija), sicer predsednik odbora za transport in turizem in dodal, da nekateri poslanci predlaganim ukrepom ne zaupajo.

Parlament tako ne bo nasprotoval osnutku ukrepov Komisije v zvezi z omejitvijo trajanja letov, s katerimi želi ta izboljšati varnost poletov. Cilj ukrepov je namreč zagotoviti, da so piloti in ostala posadka med letom ustrezno spočiti.

Komisija želi pravila o omejitvah trajanja letov med drugim izboljšati tako, da nočne lete omejuje na 11 ur. Komisija še predlaga omejitve trajanja letov v obdobju 12 mesecev ter zahteva dodaten čas za počitek kot ukrep proti utrujenosti po dolgih letih in v primerih motenih urnikov delovnega časa.

Čas, v katerem mora biti posadka v stanju pripravljenosti, v skladu s predlogi Komisije ne bi smel presegati 16 ur.