©Belga/Belgian Freelance/D.Rys 

Vsakdo, ki legalno prebiva v Evropski uniji, bi moral imeti pravico, da odpre osnovni plačilni račun. Ta pravica ne bi smela biti omejena zaradi državljanstva ali kraja prebivališča. To izhaja iz zakonodaje, ki so jo poslanci potrdili v četrtek. Stroški in pravila za upravljanje z računom bi morali biti pregledni in primerljivi, prehod iz enega računa na drugega zaradi boljših pogojev uporabe bi moral biti lahek. Zakonodajo čaka še usklajevanje z državami članicami.

»V današnjem svetu so potrošniki in maloprodajni sektor odvisni od učinkovitih plačilnih storitev. Zagotavljanje elektronskih plačilnih storitev ni zelo drago, pri čemer pa te lahko olajšajo življenje potrošnikom, spodbudijo učinkovitost poslovanja in modernizirajo naša gospodarstva. Parlament zato meni, da je nujno od bank zahtevati, da te storitve ponudijo in potrošnikom omogočijo informirano izbiro. V Parlamentu smo ustrezno zakonodajo hitro sprejeli, zdaj pa naj enako storijo tudi države EU. Tako bomo lahko stvar zaključili pomladi,« je povedal poročevalec Jürgen Klute (GUE/NGL, Nemčija).


Odprt dostop

 

Parlament je vztrajal, da vsi ponudniki plačilnih storitev ponudijo tudi osnovni plačilni račun, pri čemer so mogoče nekatere izjeme, ki jih lahko države EU sprejmejo zaradi objektivnih in restriktivnih razlogov. Te račune bi lahko odprl vsakdo z legalnim prebivališčem v EU in sicer pod pogojem, da ima resnično vez z državo, kjer želi odpreti račun.


Jasne informacije

 

Vsakdo, ki odpre plačilni račun, bi moral razumeti s tem povezane stroške in biti zmožen primerjati različne ponudbe. Te informacije bi morale biti jasne in standardizirane v vsej EU. V vsaki državi EU bi morala obstajati najmanj ena neodvisna spletna stran, ki bi primerjala stroške in obresti, ki jih zaračunavajo banke, pa tudi raven njihovih storitev. Poslanci so v besedilo zakonodaje tudi zapisali, da bodo banke morale svoje stranke obvestiti, da ponujajo te račune.


Značilnosti osnovnih računov

 

»Osnovni« plačilni računi bi strankam omogočali plačevanje, dvigovanje denarja in opravljanje plačil znotraj EU, ne bi pa omogočali prekoračitev. Vsi ponudniki plačilnih storitev bi morali te račune ponujati v okviru rednega poslovanja, za njih pa zaračunavati stroške, ki bili nižji od tistih za katerekoli druge storitve.


Stroški za prenos osnovnega računa k drugi banki v EU bi morali biti zmerni. Vsi podatki o računu bi morali biti redno osveženi, banke pa bi bile odgovorne za vsako škodo ali zamude, ki bi iz tega izhajale.


Naslednji koraki

 

Parlament je svojim pogajalcem podelil močan mandat za pogajanja o zakonodaji z državami EU.