Poslanci za znižanje carin na ukrajinske izdelke v pomoč tamkajšnjemu gospodarstvu.©BELGAIMAGE/AFP/S.SUPINSKY 

Parlament je v četrtek podprl predlog, ki predvideva odpravo 98 odstotkov carin na izdelke iz Ukrajine, kot so železo, jeklo, kmetijski pridelki in stroji. S to enostransko potezo naj bi ukrajinski izvozniki letno prihranili 487 milijonov evrov.

 "Evropski parlament že dolga leta podpira ukrajinsko približevanje EU. Tokrat imamo prvič priložnost, da svojo podporo izkažemo v praksi in pomagamo Ukrajini premagati gospodarsko krizo, ko ji kopnijo devizne rezerve in je pod pritiskom Kremlja," je dejal poročevalec Pawel Zalewski (ELS, Poljska). "Medtem ko Putin zapira ruski trg za ukrajinski izvoz, mi odpiramo evropskega," je še dodal. Evropski parlament je njegov predlog podprl s 531 glasovi za, 88 proti in 20 vzdržanimi glasovi.


Ukinitev dajatev


Enostranski ukrep naj bi začel veljati maja ukrep in bo odpravil 94,7 odstotka vseh sedaj veljavnih carinskih dajatev EU na industrijske izdelke iz Ukrajine. Carina se bo tako obračunavala samo še za nekaj izdelkov. Odpravljene bodo tudi carine za 80 odstotkov ukrajinskih kmetijskih izdelkov.


Unija bo ob tem uvedla kvote za brezcarinski uvoz tako imenovanih občutljivih izdelkov, kot so žita, svinjina, govedina, perutnina in predelana hrana, da ne bi škodovala evropskih proizvajalcem.


Začasen in enostranski ukrep


Ukrajini ni treba odpraviti carin na izdelke iz EU, vendar pa ne sme zvišati dajatev nanje. Uvoz iz Ukrajine bo moral biti v skladu z evropskimi predpisi o označevanju porekla, ukrajinski organi pa bodo morali zagotoviti, da ne bi v EU prek Ukrajine prihajalo blago iz tretjih držav, ki bi bilo označeno kot ukrajinsko.


EU si pridržuje pravico do vnovične uvedbe carin, če bi uvoz iz Ukrajine preplavil evropski trg v količinah, ki bi lahko pomenile resne težave za evropske proizvajalce tega blaga.


Ukrep bo veljal do 1. novembra 2014 ali dokler ne bo začel veljati asociacijski sporazum med EU in Ukrajino, ki bo zajemal dvostransko liberalizacijo trgovine.


Naslednji koraki


Ukrep mora formalno potrditi še Svet ministrov EU. Visoka predstavnica za skupno zunanjo politiko Catherine Ashton je že napovedala, da se bo začel uporabljati najkasneje v nekaj tednih.

 

Soodločanje (običajni zakonodajni postopek), prva obravnava