Parlament želi omejiti provizije za plačila s kreditnimi karticami na 0,3 odstotka vrednosti nakupa. - ©BELGAIMAGE/JUICEIMAGES/I.Lishman 

Provizije, ki jih banke zaračunavajo trgovcem na drobno za obdelavo plačil s karticami, bi morale biti omejene, se zavzema Parlament s predlogom pravil, ki jih je potrdil v četrtek. Med njimi so ukrepi za varnejše spletno plačevanje, zmanjšanje stroškov in omogočanje večje izbire uporabnikom.

Provizije za kartična plačila bankam stanejo trgovce na drobno v EU po podatkih Komisije več kot 10 milijard evrov na leto. Hkrati niso jasno razložene uporabnikom kartic in se med državami članicami razlikujejo, saj jih določajo nacionalnimi organi za varstvo konkurence. Trgovci na drobno morajo plačati provizijo za vsako transakcijo s kartico, stroške pa vključijo v cene blaga ali storitev, ki jih prodajajo.


Provizije - jasne in omejene


Medbančna provizija, ki jo banka zaračuna za obdelavo transakcij s kreditnimi karticami, kot sta Visa in MasterCard, bo omejena na 0,3 odstotka vrednosti kartične transakcije in na 7 centov oziroma 0,2 odstotka (na nižjo vrednost) transakcije z debetnimi karticami, kot je Maestro.


Omejitve bi veljale tako za čezmejne kot domače transakcije znotraj EU in bi začele veljati eno leto po dokončnem sprejetju pravil. Sčasoma naj bi se nižje provizije prevedle tudi v nižje cene za uporabnike kartic.


Spletna varovala plačil


Varovala za plačila po spletu je treba posodobiti zaradi razvoja tehnologije na tem področju, razmer na trgu in naraščajočega števila spletnih plačil. Uporabniki spletbih plačilnih storitev bi morali dobili tudi enoten nabor osnovnih podatkov, na primer vse stroške, čas izvršitve plačila, kontaktne informacije in po potrebi tudi menjalne tečaje.


Neodobrena plačila bi bilo treba vrniti v 24 urah po tem, ko je uporabnik opazil, da se je to zgodilo, stranke pa bi lahko morale kriti izgube, ki bodo posledica nedovoljene uporabe izgubljene ali ukradene plačilne kartice do višine največ 50 evrov.


Nižji stroški in večja izbiro plačilnih storitev


Uporabnik spletnega računa bi imel pravico do uporabe programske opreme ali naprav za plačevanje pooblaščenih tretjih oseb po svoji izbiri, za plačila, ki bi jih ta ponudnik izvršil v njegovem imenu, pa mu ne bi smeli obračunati dodatnih stroškov.


Ponudniki plačilnih storitev bi morali na zahtevo razkriti dejanske stroške obdelave plačil. Omejitve pristojbin na plačilne storitve pa bi bilo treba jasno določiti v prihodnji evropski zakonodaji o plačilnih karticah in bi morala veljati ne glede na vrsto plačilne naprave ali sredstvo za izvedbo plačila.


Naslednji koraki


Parlament je s tem končal prvo branje zakonodajnega predloga, ki ga bodo naprej obravnavali poslanci novoizvoljenega sklica


Parlament želi omejiti provizije za plačila s kreditnimi karticami na 0,3 odstotka vrednosti nakupa.


Soodločanje (običajni zakonodajni postopek), prva obravnava, delno glasovanje o dopolnilih


 ##interchange fees #paymentservices