Jean-Claude Juncker bo prvi demokratično izvoljeni predsednik Evropske komisije  

Evropski parlament je v torek opoldne na tajnem glasovanju s 422 glasovi izvolil Jean-Clauda Junckerja za predsednika naslednje Evropske komisije, ki bo začela petletni mandat 1. novembra. Za izvolitev je zadostovalo 376 glasov.


Prvič v zgodovini Evropske unije je Parlament v skladu z Lizbonsko pogodbo izvolil - ne le potrdil - kandidata za predsednika Evropske komisije, ki ga je poslancem predlagal Evropski svet.


Glasove je oddalo 729 poslancev, 10 glasovnic je bilo neveljavnih. Za kandidata je glasovalo 422 poslancev, 250 jih je bilo proti, 47 poslancev pa se je vzdržalo.


Kandidat evropskih državljanov in vlad


Nekdanji luksemburški premier Jean-Claude Juncker je bil vodilni kandidat Evropske ljudske stranke (ELS), ki je na evropskih volitvah med 22. in 25. majem zbrala največ glasov volivcev. Kot kandidata za predsednika Komisije ga je uradno predlagal Evropski svet na zasedanju 27. junije, kjer je za Junckerja glasovalo 26 voditeljev evropskih držav, dva pa sta bila proti.


Naslednji koraki


Novoizvoljeni predsednik Komisije bo voditeljem držav članic EU poslal uradne dopise in jih prosil, naj predlagajo svoje kandidate za komisarje.


Postopek: Volitve predsednika Evropske komisije