Naročniki spletnih storitev bodo imeli dostop do vsebin tudi v tujini ©AP Images/EU-EP 

Naročniki plačljivih storitev ponudnikov vsebin - kot so filmi in televizijske serije - bodo odslej imeli dostop do njih tudi na potovanjih izven matične države članice.

Državljani EU med potovanji v druge članice Unije pogosto nimajo dostopa do spletnih vsebin, kot so filmi, TV serije, glasba, igre in športni prenosi, za katere so sicer doma plačali naročnino.


Nova pravila odpravljajo te omejitve za uporabnike naročniških storitev, ko se začasno nahajajo v drugi državi, kjer na primer preživljajo prosti čas, so na službenem potovanju ali študirajo.

Parlament je predlog uredbe v četrtek sprejel s 586 glasovi za proti 34 in z 8 vzdržanimi glasovi.


Preverjanje države članice prebivališča


Ob sklenitvi naročniške pogodbe bo moral ponudnik preveriti naročnikovo državo prebivališča z osebnim dokumentom, potrdilom o plačilu, preverjanjem IP naslova ali na katerega od drugih razumnih, sorazmernih in učinkovitih načinov.


Pravila veljajo le za naročniške storitve (Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Spotify, Deezer), medtem ko bodo ponudniki brezplačnih storitev, ki so zdaj geografsko blokirane, to možnost lahko ponudili uporabnikom.


"Evropski državljani so dolgo čakali na nova pravila, ki so pomemben korak v smeri skupnega digitalnega trga. S tem se izboljšuje mobilnost, medtem ko prenosljivost evropskih spletnih vsebin ne bo vplivala na avtorske pravice," je poudaril poročevalec Jean-Marie Cavada (ALDE, Francija).


Raziskava Komisije kaže, da je lani 64 odstotkov Evropejcev uporabljalo splet za prenos ali igranje/gledanje/poslušanje iger, filmov ali glasbe. Pričakuje se, da bodo po odpravi gostovanja 15. junija uporabniki ob nižjih cenah telekomunikacijskih storitev še več dostopali do avdio-vizualnih vsebin med potovanji.