Resolucija, ki jo je v četrtek sprejel Parlament, poziva čečenske oblasti, naj ustavijo preganjanje istospolno usmerjenih moških in nujno poziva k takojšnji neodvisni, objektivni in temeljiti preiskavi.

Parlament izraža globoko zaskrbljenost zaradi poročil o samovoljnem zapiranju in mučenju domnevnih homoseksualnih moških v Čečeniji in obsoja vse izjave čečenskih oblasti, ki opravičujejo in spodbujajo nasilje nad lezbijkami, geji, biseksualci, transseksualci in interseksualci (LGBTI), vključno z izjavo tiskovnega predstavnika vlade, v kateri je zanikal obstoj homoseksualcev v Čečeniji.


Poslanci pozivajo oblasti, naj ustavijo kampanjo preganjanja in nemudoma izpustijo tiste, ki so še vedno nezakonito pridržani. Čečenske in ruske zvezne oblasti naj spoštujejo nacionalno zakonodajo, mednarodne obveznosti, načelo pravne države in splošne standarde človekovih pravic ter uveljavljajo enakost in nediskriminacijo tudi za LGBTI.


Resolucija poudarja, da Rusija in ruska vlada nosita končno odgovornost za preiskavo teh dejanj, privedbo storilcev pred sodišče in zaščito vseh ruskih državljanov pred nezakonitimi kršitvami. Parlament nujno poziva k takojšnji neodvisni, objektivni in temeljiti preiskavi zapiranja, mučenja in umorov, da bi naročnikom in storilcem sodili in odpravili nekaznovanje ter poziva Komisijo, države članice in Svet Evrope, naj ruskim oblastem ponudijo materialno podporo in svetovanje pri tej preiskavi.


Ruski neodvisni časopis Novaja Gazeta je aprila poročal, da so v ruski avtonomni republiki Čečeniji ugrabili in zadržali več kot sto homoseksualcev ali domnevnih homoseksualcev, šlo pa naj bi za organizirano akcijo neposredno na ukaz čečenskega predsednika Ramzana Kadirova. Ugrabljene so mučili in prisilili razkriti identiteto drugih LGBTI oseb, vsaj tri moške pa so ubili.