Deli to stran: 

  • Potrebna je nova zakonodaja, ki bo omogočila odločen odziv 
  • Zaščita volitev pred ruskim vmešavanjem 
  • Podpora pridruženim državam ter državam Zahodnega Balkana 

Poslanci opozarjajo, da so ruske kampanje dezinformiranja poleg aktivnosti Kitajske, Irana in Severne Koreje glavni vir dezinformacij v Evropi.

Parlament je ostro obsodil Rusijo, Kitajsko, Iran in Severno Korejo zaradi njihovih vse bolj agresivnih aktivnosti z namenom ”spodkopavanja temeljev in načel evropskih demokracij ter suverenosti držav Vzhodnega partnerstva.”

Poslanci so ob analizi zadnjih prizadevanj Evropske unije v boju proti tuji sovražni propagandi države članice pozvali k oblikovanju trdnega zakonodajnega okvira tako na ravni EU kot tudi na mednarodni ravni za ukrepanje proti hibridnim grožnjam.


Obravnava Rusije


V resoluciji, ki je bila sprejeta z 489 glasovi za, 148 proti in 30 vzdržanimi, so se poslanci zavzeli za “večjo ozaveščenost glede ruskih kampanj dezinformiranja, saj te predstavljajo glavni vir dezinformacij v Evropi”. Pozvali so k širitvi delovne skupine East StratCom Task Force, ustanovljene leta 2015, v polno delujočo strukturo v okviru Evropske službe za zunanje delovanje (EEAS), da se bo lahko spopadla z sovražno rusko propagando.


Zahteva po odgovornosti ponudnikov vsebin, ugotavljanje lastništva


Poslanci so se prav tako zavzeli za to, da bi bile medijske hiše ter ponudniki spletnih iskalnikov podvrženi ustrezni zakonodaji. Podjetja, ki ne bi hitro odstranila sistemskih lažnih novic, bi morala za to odgovarjati. Pristojni organi pa bi morali imeti možnost identifikacije ter lokacije avtorjev in sponzorjev spornih političnih vsebin.


Zaščita volitev


Parlament je ostro obsodil tuje vmešavanje v volitve in referendume. Države članice poslanci pozivajo k spremembi volilne zakonodaje, ki bi omogočila bolj proaktivno soočanje z grožnjami, ki izhajajo iz kampanj dezinformiranja, kibernetskih napadov, kibernetske kriminalitete ter kršenja svobode izražanja ob volitvah.


Prav tako morajo države članice nuditi podporo državam, s katerimi ima EU sklenjene pridružitvene sporazume, ter državam Zahodnega Balkana, da bi tako zaščitili volilne procese v teh državah pred sovražnimi propagandnimi aktivnostmi


V torek je parlament v kontekstu dogajanja med kampanjo pred referendumom o izstopu Združenega kraljestva iz EU ter škandala Facebook / Cambridge Analytica sprejel zakonodajo za zaščito volitev v Evropski parlament maja letos pred zlorabo podatkov. Nova pravila med drugim predvidevajo finančne kazni za evropske politične stranke ter fundacije, ki bi v kampanji pred evropskimi volitvami namerno zlorabile osebne podatke.


Izjava


Poročevalka Anna Elżbieta Fotyga (ECR, PO) je dejala: “Dezinformacije zastrupljajo srce in razum. Ne moremo več zanikati dejstva, da so naše institucije in družbe tarča sovražne propagande Kremlja, kar pa je le del večje strategije. Na srečo smo bolj izkušeni, odločeni in enotni v boju proti tovrstnim aktivnostim. Naš odgovor je odvisen od odpornosti družb, transparentnosti medijev ter od spodbujanja pluralizma ob hkratnem izogibanju cenzuri.”


Ozadje


Resolucija zajema pregled aktivnosti EEAS v obdobju od sprejema Resolucije Evropskega parlamenta o strateškem komuniciranju proti propagandi, ki je bila sprejeta 23. novembra 2016.