Deli to stran: 

Da bi zagotovili čim manj motenj v primeru brexita brez dogovora, so poslanci v sredo glasovali o omilitvenih ukrepih pri potovanjih, prometu, Erasmusu, socialni varnosti in ribištvu.

Na zahtevo Evropskega parlamenta in Sveta EU je Evropska komisija predlagala nujne ukrepe za ublažitev posledic odhoda Združenega kraljestva iz EU brez sporazuma.


Ti ukrepi vključujejo pravno zaščito za sedanje študente in učitelje v okviru programa izmenjav Erasmus v oziroma iz Združenega kraljestva, da bi tako omogočili dokončanje učnih aktivnosti, nadaljnje financiranje čezmejnih programov EU na Irskem in na Severnem Irskem ter zagotovili osnovni cestni in letalski promet med EU in Združenim kraljestvom.


Poleg tega bi morali ribičem iz EU in Združenega kraljestva omogočiti, da še naprej začasno delujejo v vodah EU in Združenega kraljestva.


Ukrepi v izrednih razmerah so časovno omejeni in jih je EU sprejela enostransko. Nekatere ukrepe pa je EU sprejela pod pogojem, da Združeno kraljestvo sprejme podobne ukrepe (načelo vzajemnosti).


Zakonodajni zaščitni ukrepi, ki jih je Parlament sprejel, so:
  • Zagotovitev državljanom EU v Združenem kraljestvu in državljanom Združenega kraljestva v EU27, da obdržijo ugodnosti socialnega varstva, pridobljene pred sporazumom

  • Začasni ukrepi, s katerimi se bodo prevozniki izognili popolni ustavitvi prevozov med EU in Združenim kraljestvom. Ukrepi avtobusnim prevoznikom ter avtoprevoznikom omogočajo izvajanje storitev med EU in Združenim kraljestvom pod pogojem, da enake ukrepe za evropske avtoprevoznike ter avtobusne prevoznike sprejme tudi Združeno kraljestvo.

  • Začasni ukrepi, ki Združenemu kraljestvu dovoljujejo osnovne letalske storitve med EU iz združenim kraljestvom pod pogojem vzajemnosti

  • Začasni ukrepi za podaljšanje veljavnosti dovoljenj za varnost v železniškem prometu za neprekinjenost storitev med EU in Združenim kraljestvom