Deli to stran: 

  • Nov sistem za zaščito in spodbujanje prijav kršitev zakonodaje 
  • Žvižgači bodo lahko izbrali med notranjo in zunanjo prijavo 
  • Varovala pred povračilnimi ukrepi delodajalcev 
File folders in a filing cabinet ©AP Images/European Union-EP 

Osebe, ki objavljajo informacije o nezakonitih ali škodljivih dejavnostih na delovnem mestu, bodo skladno z novimi pravili EU, potrjenimi v torek, bolje zaščitene.

Nova pravila, sprejeta s 591 glasovi za, 29 proti in 33 vzdržanimi, o katerih so se že strinjali ministri EU, postavljajo nove, vseevropske standarde za zaščito žvižgačev, ki razkrivajo kršitve zakonodaje EU na številnih področjih (vključno z javnim naročanjem, finančnimi storitvami, pranjem denarja, varnostjo izdelkov in prevoza, jedrsko varnostjo, javnim zdravstvom, zaščito potrošnikov in podatkov).


Varni kanali za poročanje


Za zagotovitev tega, da morebitni žvižgači ostanejo varni in da razkrite informacije ostanejo zaupne, nova pravila žvižgačem omogočajo, da informacije razkrijejo bodisi pravnemu subjektu, ki ga stvar zadeva, bodisi neposredno pristojnim državnim oblastem, kot tudi relevantnim institucijam, telesom, uradom in agencijam EU.


V primerih, kadar žvižgačevi prvotni prijavi ni sledilo nikakršno primerno ukrepanje ali kadar žvižgač verjame, da obstaja neposredna nevarnost javnemu interesu ali možnost povračilnih ukrepov, bo žvižgač še vedno zaščiten, če se odloči javno razkriti informacije.


Varovala proti povračilnim ukrepom


Zakonodaja izrecno prepoveduje povračilne ukrepe in uvaja varovala za preprečitev suspendiranja, premestitve na nižje delovno mesto in zastraševanja ali drugih oblik povračilnih ukrepov. Osebe, ki pomagajo žvižgačem, denimo posredniki, sodelavci, sorodniki, so prav tako zaščitene.


Države članice moraj zagotoviti, da imajo žvižgači brezplačen dostop do celovitih in neodvisnih informacij in nasvetov o dostopnih postopkih in pravnih sredstvih, kot tudi dostop do pravne pomoči v postopkih. Med pravnimi postopki lahko prijavitelji prejmejo tudi finančno in psihološko podporo.


Izjava


Poročevalka Virginie Rozière (S&D, Francija): »Nedavni škandali, kot so Luxleaks, panamski dokumenti in Football leaks, so pomagali razkriti veliko negotovost, s katero se danes spopadajo žvižgači. Pred evropskimi volitvami se je Parlament združil, da pošlje močan signal, da je slišal skrbi državljanov, ter se zavzel za robustna pravila, ki zagotavljajo varnost državljanov in oseb, ki so se odločile spregovoriti.«


Naslednji koraki


Zakon morajo sedaj potrditi ministri EU. Države članice bodo nato imele dve leti, da začno upoštevati pravila.


Ozadje

Nedavni škandali, od afere Luxleaks do panamskih dokumentov, so pokazali, kako pomembna so razkritja žvižgačev za zaznavanje in preprečevanje kršitev zakonodaje EU, ki škodujejo javnemu interesu in družbeni dobrobiti. Pomanjkanje učinkovite zaščite žvižgačev na ravni EU lahko negativno vpliva na delovanje politik EU v državah članicah, prav tako pa se lahko razširi na ostale države in EU kot celoto.


Trenutno zgolj 10 držav EU (Francija, Irska, Italija, Litva, Madžarska, Malta, Nizozemska, Slovaška, Švedska in Združeno kraljestvo) zagotavlja celovito pravno zaščito žvižgačem. V ostalih državah je zaščita zgolj delna ali pa se nanaša na specifične sektorje ali kategorije uslužbencev.


Študija, ki jo je leta 2017 izvedla Komisija, je ocenila, da izguba potencialnega zaslužka zaradi pomanjkanja zaščite žvižgačev zgolj na področju javnega naročanja na ravni EU znaša med 5,8 in 9,6 milijardami evrov letno.