Deli to stran: 

V sredo, 15. maja, ob 21. uri bo v plenarni dvorani Evropskega parlamenta v Bruslju potekala predvolilna razprava kandidatov za predsednika naslednje Evropske komisije.

Ta razprava, ki ji bodo sledile izjave za javnost kandidatov, bo edina, na kateri bodo nastopili vsi vodilni kandidati evropskih političnih skupin, ki se potegujejo za mesto naslednjega predsednika Evropske komisije (našteti spodaj glede na vrstni red njihovih uvodnih izjav, določen 4. aprila z žrebom):

Nico CUÉ, Evropska levica (EL)

Ska KELLER, Evropska zelena stranka (EGP)

Jan ZAHRADIL, Zavezništvo evropskih konzervativcev in reformistov (ACRE)

Margrethe VESTAGER, Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo (ALDE)

Manfred WEBER, Evropska ljudska stranka (EPP)

Frans TIMMERMANS, Stranka evropskih socialistov (PES)

Evropska zveza radijskih in televizijskih postaj (EBU) ima uredniško odgovornost za razpravo, ki se bo osredotočala na teme, kot so »zaposlovanje, migracije, populizem, podnebne spremembe in globalna vloga EU«.

Povezovali jo bodo trije novinarji, ki jih je izbral EBU: Emilie Tran Nguyen, France Télévisions (Francija), in Markus Preiss, ARD (Nemčija), bosta vodila razpravo na odru, Annastiina Heikkilä, YLE (Finska), pa bo v razpravo vključevala odzive preko družbenih medijev.

Časovnica

18.00 Prihod kandidatov

19.20 Fototermin s kandidati na odru

20.00 Odprtje vrat dvorane

20.30 Zaprtje vrat dvorane

21.00 Začetek razprave

22.30 Konec razprave, po njej izjave kandidatov za medije (protokolarni vhod, pritličje PHS)

Plenarna dvorana se bo spremenila v televizijski studio in razprava bo prenašana v živo na EBU (Evrovizija) in prek EbS (Europe by Satellite). Distribuirana bo v 23 jezikih (in znakovnem jeziku za spletno pretakanje). Brezplačno bo na voljo radijskim in televizijskim hišam ter spletnim distribucijskim platformam.

Razprava se bo prenašala prek spreta na EP live in na EbS.

Navodila za vgrajene kode lahko najdete tu.

Celotno razpravo bo v obliki za predvajanje mogoče prenesti iz multimedijskega centra tu.

Akreditacija in delovni prostori

Novinarjem, ki so imetniki akreditacije za spremljanje dela evropskih institucij, ni potrebno zahtevati posebne akreditacije za dostop do prostorov Parlamenta 15. maja. Tisti brez akreditacije morajo do 14. maja poslati elektronsko sporočilo na media.accreditation@ep.europa.eu.

Vsi novinarji, ki želijo biti del občinstva v plenarni dvorani, morajo rezervirati mesto (odvisno od razpoložljivosti), in sicer tako, da pošljejo elektronsko sporočilo na bookingsEE2019@ep.europa.eu do 13. maja do 20. ure. Ker bo razprava prenašana v živo, se sedežev v plenarni dvorani ne bo dalo uporabljati kot delovnih prostorov. Poleg tega bo občinstvo med razpravo moralo sedeti, sobe pa ne bo mogoče zapustiti.

Običajen delovni prostor (tiskovno središče, pritličje v stavki Paul Henri Spaak - PHS) bo odprt do enih zjutraj. Novinarjem in ostalim, ki želijo delati med spremljanjem razprave, bosta na voljo dve sobi za poslušanje (PHS 3C50, nasproti plenarne dvorane, in PHS 1A2, pod dvorano).

V času dogodkov bodo dostopne tudi audiovizualne storitve Evropskega parlamenta. Za rezervacije pošljite elektronsko sporočilo na bookingsEE2019@ep.europa.eu.