Akreditacije za medije 

 

Novinarji, fotografi in avdiovizualne ekipe, ki niso imetniki akreditacij za spremljanje dela evropskih institucij, morajo za dostop in delo v poslopjih Evropskega parlamenta zaprositi za novinarsko akreditacijo in/ali posebno avdiovizualno akreditacijo.


Parlament izdaja dve vrsti akreditacij:

  • začasna akreditacija
  • letna akreditacija

Vsi novinarji, ki imajo dostop do stavb Parlamenta, lahko uporabijo prostore, ki so na voljo za novinarje.


Začasna akreditacija

Velja od enega dneva do enega tedna.

Novinarji, ki ne živijo v Bruslju, Strasbourgu ali Luxembourgu, lahko zaprosijo za začasno akreditacijo Evropskega parlamenta za spremljanje določenega dogodka, seje odbora ali plenarnega zasedanja. Prijavijo se lahko prek povezave, kjer se registrirajo in ustvarijo osebni račun. Uspešne prijave bodo potrjene z elektronsko pošto z naslova noreply@europarl.europa.eu. Takoj ko postane račun veljaven, se lahko uporabniki vpišejo prek strani.


Za ustvarjanje profila bodo potrebovali:

  • fotografija za osebni dokument (portret 3:4, jpeg format +/- 100 KB),
  • številka osebnega dokumenta in datum veljavnosti,
  • skenirana novinarska izkaznica ali poverilni dopis glavnega urednika.

Ko je zahteva potrjena, bo akreditacija na voljo v pisarni za novinarske akreditacije (več informacij spodaj). Dvignete jo lahko z identifikacijskim dokumentom.


Letna akreditacija za Evropski parlament

Novinarji, ki redno poročajo o Evropskem parlamentu, ali živijo v Strasbourgu, Bruslju ali Luxembourgu, lahko zaprosijo za letno akreditacijo, ki velja le za Evropski parlament v njegovih treh krajih dela (Strasbourgu, Bruslju in Luxembourgu). Povezave:

Pravila za akreditiranje pri Evropskem parlamentu

Obrazec za akreditacijo pri Evropskem parlamentu


Dovoljenje za avdiovizualno snemanje - mediji

Novinarji - vključno s snemalci in fotografi - potrebujejo za avdiovizualno snemanje ali fotografiranje v Evropskem parlamentu dodatno dovoljenje, ki ga dobijo v pisarni za akreditacije. Za dovoljenje lahko zaprosijo vnaprej prek elektronskega naslova media.accreditation@ep.europa.eu. Ob tem morajo podpisati izjavo, da bodo spoštovali pravilnik o snemanju in fotografiranju v prostorih Parlamenta.


Dovoljenje za avdiovizualno snemanje - ostali

Fotografi in snemalci, ki so v Parlamentu na povabilo poslancev ali parlamentarnih služb za spremljanje posebnih dogodkov, ali za izvajanje komunikacijskih ali promocijskih storitev, potrebujejo posebno dovoljenje za snemanje, za katerega morajo zaprositi vsaj 24 ur vnaprej prek elektronskega naslova media.accreditation@ep.europa.eu.

Samo dovoljenje ne omogoča vstopa v poslopje - to jim mora zagotoviti naročnik, ki jih vabi v Evropski parlament in jih najavi kot obiskovalce pri pristojni službi. Naročnik je odgovoren za potek snemanja ali fotografiranja in mora izvajalce seznaniti s pravilnikom, ter zagotoviti, da ga spoštujejo.Pisarna za akreditacije - uradne ure

Bruselj: Center za akreditacije, vhod za obiskovalce, zgradba Paul-Henri Spaak (PHS), Rue Wiertz 60.

ponedeljek - četrtek: 08.30 - 17.45

petek: 08.30 - 13.00


Strasbourg: samo v času plenarnih zasedanj; vhod za novinarje, zgradba Louise Weiss (LOW) - prvi vhod na levi z notranjega dvorišča (Agora Bronislaw Geremek).

ponedeljek: 12.00 - 20.00

torek in sreda: 08.00 - 20.00

četrtek: 08.00 - do konca plenarnih zasedanj


Dodatne povezave

Evropska komisija: Medinstitucionalna akreditacija

Svet EU - Akreditacija