Evropske volitve 2019 

 
 

Deli to stran: 

Evropejci bodo glasovali od 23. do 26. maja 

Maja bo več sto milijonov državljanov izvolilo nov Evropski parlament. Državljani Evropske unije bodo skrbno ocenili kandidate in njihove programe preden bodo sprejeli odločitve, ki bodo oblikovale prihodnost naše celine in našo vlogo v svetu v naslednjih letih. Evropska unija, enkraten skupni projekt, ki temelji na miroljubnem sodelovanju, ogrožajo sile, ki želijo uničiti, kar smo skupaj ustvarili.

To je v nasprotju z nedavnimi javnomnenjskimi raziskavami, ki kažejo na vse večjo naklonjenost Evropski uniji. 48 % evropskih državljanov verjame, da se »njihov glas v EU sliši«. Navkljub razlikam med državami članicami je delež za več kot 10 odstotnih točk večji kot pred desetimi leti.

Kljub temu nas čaka še veliko dela.

Evropo moramo spremeniti in jo narediti bolj učinkovito z odzivanjem na skrbi državljanov in z nadaljnjim delom na podlagi že doseženih ciljev.

V naslednjih mesecih bodo državljani še posebej poglobljeno razmišljali, kako jih Evropska unija varuje, kakšne nove priložnosti jim ponuja in kakšen je njen vpliv v svetu. Pričakovali bodo odgovore na skrbi o migracijskih tokovih, varnosti, okolju in delovnih mestih. Poskrbeti moramo, da bodo naši državljani seznanjeni z rezultati, ki jih naši evropski poslanci dosegajo prav vsak dan, denimo z reformo azilnega sistema, tesnejšim sodelovanjem z Afriko, bojem proti terorizmu, protidampinškimi ukrepi za zaščito evropskih delovnih mest, z zahtevanjem odgovornosti od spletnih velikanov in zaščito zasebnih podatkov.

Od leta 2018 smo postavili Evropski parlament – edino neposredno izvoljeno institucijo EU – v središče razprav o prihodnosti Evrope. Voditelji vlad se nam redno pridružijo na plenarnih zasedanjih in nam predstavljajo svojo vizijo. Imeli smo živahne razprave, ki bodo postavile podlago za izboljšanje evropskega projekta.

Hkrati smo gostili več kot 8000 mladih v Strasbourgu in 800 v Bruslju, kar nam je omogočilo, da se bolje seznanimo z upi in skrbmi naslednje generacije, predvsem pa s tem, kako lahko skupaj popeljemo Evropo v prihodnost.

Mediji bodo pred evropskimi volitvami odigrali osrednjo vlogo pri obveščanju in oblikovanju javnega mnenja. Da bi sledili kampanjam v posameznih državah članicah, razumeli njihov vpliv in spremembe, ki jih bodo prinesle v Evropski parlament v letu 2019, smo pripravili spletno gradivo za medije, ki ga bomo redno dopolnjevali. Gradivo vključuje koristne kontaktne podatke, pregled našega dela in dosežkov v trenutnem mandatu, volilno aplikacijo za prenosne naprave, povezave do informativnih predstavitev, grafikone in podatke iz javnomnenjskih raziskav, vse z namenom, da boste hitro našli relevantne in najnovejše podatke. Upam, da vam bo koristilo.

Hvala za vse vaše delo, s katerim Evropsko unijo približujete njenim državljanom.


Antonio Tajani

Predsednik Evropskega parlamenta