Še leto dni 

 
 

Čez kako leto dni bodo milijoni Evropejcev izvolili nove poslance v Evropski parlament in odločili, kdo bo vodil naslednjo zasedbo Evropske komisije. Prihodnost Evrope je v njihovih rokah.

Predsednik Antonio Tajani 

Državljani bodo pred izbiro, ki bo za več let zaznamovala našo celino, pozorno ocenili kandidate in njihove programe. Evropsko unijo, enkraten skupni projekt, ki temelji na miroljubnem sodelovanju, ogrožajo tisti, ki želijo uničiti, kar smo družno ustvarili.

Nedavni rezultati ankete Evrobarometer pričajo prav o nasprotnem, o vse večji naklonjenosti EU kljub izstopu Združenega kraljestva – ali pa morda prav zaradi njega, saj je obudil občutek pripadnosti naši Uniji. Prvič v zgodovini 48 % Evropejcev meni, da se njihov glas v EU sliši. Ta delež je kljub razlikam med državami članicami za več kot 10 odstotnih točk večji kot pred desetimi leti. To je dobro znamenje, vendar ne smemo počivati na lovorikah.

V naslednjih mesecih bodo državljani še posebej poglobljeno razmišljali, kako jih Evropska unija varuje, kakšne nove priložnosti jim ponuja in kakšen je njen vpliv v svetu. Pričakovali bodo odgovore o migracijskih tokovih, boju proti terorizmu, okolju in delovnih mestih. Poskrbeti moramo, da bodo seznanjeni z rezultati, ki jih naši evropski poslanci dosegajo prav vsak dan.

Evropski parlament – edino neposredno izvoljeno institucijo EU – moramo postaviti v središče razprave o prihodnosti Evrope. Predsedniki vlad se nam redno pridružujejo in nam predstavljajo svojo vizijo. Tako so se porodile živahne debate, ki nas bodo povedle v naslednjo fazo evropskega razvoja. Junija smo v Strasbourgu gostili več kot 8000 mladih, ki so nam razkrili upe in skrbi naslednje generacije, pa tudi to, kako lahko Evropo skupaj popeljemo v prihodnost. To je za našo institucijo še en vznemirljiv korak v pravo smer.

Mediji bodo pred volitvami odigrali osrednjo vlogo, saj bodo obveščali javnost in oblikovali javno mnenje. Da bi sledili kampanjam v državah članicah ter razumeli njihov vpliv in spremembe, ki jih bodo prinesle v Parlament v letu 2019, smo pripravili spletno gradivo za medije, ki ga bomo redno dopolnjevali. V njem boste med drugim našli koristne kontaktne podatke, volilno aplikacijo, informativno gradivo, kratki vodnik po Evropski uniji ter grafikone in podatke iz raziskav javnega mnenja, da boste vedno dobro obveščeni. Upamo, da vam bo koristilo.

Antonio Tajani

Predsednik