Guterres i talarstolen        

António Guterres: Ett starkt och enigt EU är fundamentalt för ett starkt FN 
EU-frågor 
 

Konflikter som växer, brott mot mänskliga rättigheter, klimatförändringar och globalisering: det var de globala nyckelutmaningarna som FN:s portugisiske generalsekreterare António Guterres identifierade när han talade i kammaren i Strasbourg på onsdagen den 17 maj. Han uppmanade EU och FN att arbeta tillsammans: ”Ett starkt och förenat Europa är en absolut grundpelare för ett starkt och effektivt Förenta nationerna”, sade han.

EuroparlTV video        

Ledamöter diskuterar HBTQI-situationen i Tjetjenien 
Samhälle 
 

Den 17 maj är internationella dagen mot homofobi som syftar till att öka medvetenheten om situationen för HBTQI-personer (homosexuella, bisexuella, transpersoner, queer & intersexuella) runtom i världen. I dag debatterade Europaparlamentets ledamöter rapporter från ryska medier och ryska människorättsorganisationer som vittnar om övergrepp mot homosexuella i Tjetjenien. 18 maj röstar ledamöterna om en resolution i frågan.

Grekland: Familj från Syrien i grekisk hamn  © UNHCR/Achilleas Zavallis        

Flyktingkrisen: ”Omplacering är vårt gemensamma moraliska och politiska ansvar”  
Samhälle 
 

Europa har skakats av migranternas umbäranden när de riskerar sina liv för att korsa Medelhavet. Länder som Grekland och Italien har tagit emot särskilt många migranter, och då är omplacering ett verktyg för att minska bördan. Inför deadlinen i september för att omplacera 160 000 asylsökande från Grekland och Italien till andra EU-länder, anklagade ledamöter nationella regeringar för senfärdighet i överföringen av flyktingar. Den 18 maj röstar ledamöterna om en resolution om omplacering.

Se även: 

Illustration©AP Images/European Union-EP        

Framtidens EU: dra nytta av globaliseringen  
EU-frågor 
 

Globaliseringen erbjuder stora möjligheter för att skapa välstånd och jobb, men den kan också innebära ett störningsmoment. EU har alltid arbetat för att dra den mesta nyttan av den, och samtidigt tackla dess negativa effekter genom att fastställa regler och arbeta tillsammans med andra länder. Tisdagen den 16 maj debatterade ledamöterna ett reflektionsdokument från EU-kommissionen om hur EU ska arbeta med globalisering i framtiden. Ta så länge en titt på vad parlamentet redan gjort på området.

Illustration över migration ©AP Images/ European Union-EP        

73 procent vill se mer åtgärder på migrationsområdet: Vad gör Europaparlamentet? 
EU-frågor 
 

Med de senaste årens stora flyktingströmmar har migration legat i topp på EU:s agenda. Sedan 2015 har EU vidtagit flera åtgärder för att dels hantera migrationskrisen, dels förbättra de nuvarande asylreglerna. Enligt den senaste Eurobarometer-undersökningen vill 73 procent av européerna att EU gör mer för att hantera situationen. 58 procent anser att EU:s insatser varit otillräckliga, vilket är en minskning med 8 procent sedan förra året. Läs mer om vilka åtgärder Europaparlamentet arbetar med.

Nyhetsgrafik        

Efter Brexit: Rättigheter för EU-medborgare i Storbritannien 
EU-frågor 
 

Även om bara ett fåtal fick rösta i folkomröstningen, tillhör miljoner EU-medborgare bosatta i Storbritannien och Nordirland de som drabbas mest av det brittiska EU-utträdet. EU vill nå en överenskommelse så snabbt som möjligt under de kommande Brexit-förhandlingarna för att skydda deras rättigheter. I veckan arrangerar parlamentet en utfrågning om situationen och rättigheterna för EU-medborgare i Storbritannien. Följ mötet live på nätet och se vår nyhetsgrafik för fakta.

Francesco Fresi: Minnen från Rom        

Europadagen: Lärdomar från historien 
EU-frågor 
 

Europadagen firas den 9 maj varje år, och handlar om vår gemensamma resa från krig till fred och samarbete. Den 9 maj 1950 satte den franske utrikesministern Robert Schuman ord på drömmen om ett annorlunda Europa, som samarbetar för att lösa konflikter och för att växa sig starkare, steg för steg. År 1958 fick drömmen sin form genom Romfördragen som fastställde grunden för EU. Francesco Fresi närvarade i Rom vid undertecknandet och berättar för oss om sina tankar kring Europas makalösa resa.

Illustration        

Nu över en miljon följare - följ Europarlamentet på Twitter du också! 
EU-frågor 
 

Europaparlamentets officiella Twitter-konton har passerat milstolpen och har tillsammans över 1 miljon följare. I april 2009 tog Europaparlamentet de första staplande stegen in på Twitter på 22 officiella EU-språk. Åtta år senare har följarantalet passerat miljonen för parlamentets i dag 26 konton, inklusive @Europarl_photo där du kan hitta de bästa bilderna av Europaparlamentet.

EP i veckan        

EP i veckan: EU-medborgare i Storbritannien, skattesystem och onlinetjänster 
EU-frågor 
 

I veckan håller tre parlamentskommittéer ett gemensamt möte med en utfrågning som fokuserar på situationen för EU-medborgare som är bosatta i Storbritannien. Parlamentets undersökningskommitté som granskar fall av penningtvätt och skatteflykt träffar representanter från tre lågskatteområden. Parlamentets partigrupper förbereder sig också för den kommande plenarveckan.

Se vår nyhetsgrafik för hur medborgarna svarade i Europaparlamentets Eurobarometer-undersökning        

Eurobarometern 2017: Fem resultat från undersökningen 
EU-frågor 
 

Eurobarometern är en opinionsundersökning som utförs på uppdrag av Europaparlamentet. Resultaten från undersökningen som utfördes i mars 2017 visar en kontinent som inser behovet av gemensamma lösningar på de mest akuta problemen, men tvivlar på huruvida politiken kan lösa detta. Se vår grafik för att se i vilka områden där folk förväntar sig mer av EU, och läs vidare för att se vad medborgarna svarade i undersökningen.

Nyhetsgrafik        

Nyhetsgrafik: Vem använder samverkansplattformar? 
Ekonomi 
 

Uber, samåkningstjänster, Airbnb..har du hört talas om dem? Plattformar på nätet som matchar enskilda leverantörer av tjänster och varor med konsumenter är på frammarsch. I Europa uppgick det totala transaktionsvärdet för plattformar som bygger på sådan samverkan till 28 miljarder 2015, vilket är nästan dubbelt så mycket som 2014. Nyttan och utmaningarna med dessa nya affärsmodeller inryms i parlamentets betänkande som godkändes av inre marknadsutskottet på onsdagen den 3 maj.

Anmäl dig och få uppdateringar om dina favoritämnen