Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter 

På tisdag röstar parlamentet om en icke bindande resolution som kräver omfattande sexualundervisning för flickor och pojkar, åtgärder för att förhindra oönskade graviditeter och en rättvis tillgång till preventivmedel och till säker och laglig abort.

Det är andra gången kammaren röstar om ärendet - i oktober skickades en första version av texten tillbaka till parlamentets jämställdhetsutskott för en extra genomgång.


Det ändrade resolutionsförslaget från utskottet betonar att sexualundervisning måste utformas och genomföras på ett helhetsbetonat, rättighetsbaserat och positivt sätt och att kvinnor ska ha tillgång till preventivmedel och laglig och säker abort.


Det avsnitt som uppmanade till att sexualundervisningen ska ske i ett "tryggt, fördomsfritt och interaktivt utbyte mellan elever och lärare" och som uppmanade EU:s länder att se till att fertilitetsbehandling och assisterad befruktning även finns tillgängligt för ensamstående kvinnor eller lesbiska har dock tagits bort under utskottets andra genomgång.


Omröstning: tisdag 10 december

Förfarande: icke-bindande resolution