Dela den här sidan: 

Nya regler som Europaparlamentets ledamöter röstar om under plenarsammanträdet 18 maj ska göra det möjligt för prenumeranter av olika filmtjänster på nätet att se film och sina favoritserier även när de befinner sig på resande fot inom EU.

I större och större utsträckning tittar vi på film eller lyssnar på musik via olika betaltjänster på nätet.  När vi reser utomlands är det dock vanligt att prenumerationerna på onlinetjänsterna som fungerar i Sverige är blockerade och det planerade serietittandet under semestern uteblir.


Detta kan dock vara ett minne blott när Europaparlamentet under morgondagen röstar om att onlinetjänster ska vara tillgängliga även när användaren för tillfället befinner sig i ett annat EU-land.


Samma tjänst i alla EU-länder

Enligt de nya reglerna kommer alla medborgare som i sitt hemland har tecknat abonnemang för en betaltjänst för att se, lyssna eller läsa innehåll på nätet framöver att kunna fortsätta se favoritserien eller ladda ner e-boken när de besöker andra EU-länder. Möjligheten gäller bara för medborgare som reser till andra medlemsländer under en begränsad tidsperiod, exempelvis under en semester, affärs- eller studieresa.

– Om du exempelvis bor i Tyskland men åker på semester eller besöker din familj i Spanien så kommer du att ha tillgång till samma tjänster som du har i Tyskland i vilket annat medlemsland, eftersom regelverket omfattar hela EU, förklarade Jean-Marie Cavada (ALDE, Frankrike).


Företagen som erbjuder tjänsterna kommer att ha möjlighet att verifiera var abonnenterna befinner sig. Europaparlamentet begärde att skyddsåtgärder införs i förordningen för att säkerställa att användarnas data och integritet respekteras under verifieringsprocessen. Förordningen gäller från och med första halvåret 2018 och kommer att ha en retroaktiv verkan, vilket innebär att det kommer att tillämpas på prenumerationsavtal som redan tecknats.


Ska motverka piratkopiering

Å ena sidan möjligggör denna förordning att användarna kan åtnjuta tjänster som de betalat för oavsett var de befinner sig i EU. Därtill förväntas förordningen motverka piratkopiering genom att underlätta tillgång till lagligt förvärvat innehåll.


Åtgärden kompletterar parlamentets tidigare beslut om att avskaffa roamingavgifterna som kommer att bli verklighet den 15 juni 2017. Ledamöterna överväger också nya regler för geoblockering för att se till att online-försäljare inte diskriminerar konsumenterna på grund av bostadsort inom EU.


Netflix största onlinetjänsten

Enligt European Broadcasting Union (EBU) hade nästan 11 procent av de europeiska hushållen en abonnemang på en video-on-demand-tjänst år 2016. Antalet användare förväntas dubblas fram till år 2020.


Netflix tar lejonparten med 54 procent av EU: s abonnemangsmarknad, uppger EBU, men gränsöverskridande onlinetjänster gäller inte bara tv-serier och filmer utan även alla typer av digitala produkter som e-böcker och musik.