Dela den här sidan: 

FB-chatt med EU-ledamoten Emilie Turunen 17 november 2009. 

Tiden när myndigheter bara öppnade en hemsida och lät folk hitta dit bäst de ville är förbi. I dag handlar allt om att utnyttja de verktyg som finns för att aktivt nå ut till folk. För att sätta både institutionen och ledamöterna i direktkontakt med EU-medborgarna, har Europaparlamentet de sista åren alltmer utvidgat sin närvaro på sociala medier. Här följer en kort guide till de plattformar där parlamentet är aktivt i dag.

Twitter

Varje dag tar närmare 37 000 följare del av Europaparlamentets nyheter på 22 olika språk via mikrobloggen Twitter.


I 35 000 tweets hittills har parlamentet berättat om möten och var man kan följa dem via streaming, om presskonferenser och vad som står på ledamöternas schema för den kommande veckan.


Vill du ta del av nyhetsflödet? Klicka bara "Follow" på det språk du vill ha.


LinkedIn

Känner du att 140 tecken kanske inte alltid kan sammanfatta de komplexa frågor som Europaparlamentet jobbar med? För dig finns i så fall ett nytt diskussionsforum där du mer djuplodande kan gå in på enskilda frågor. Det är parlamentets senaste satsning i sociala medier: en grupp på det professionella forumet LinkedIn. Gruppen är öppen är alla.


Facebook

Parlamentets flaggskepp för sociala medier. Närmare 370 000 följer parlamentets sida i dagsläget. Bland dem hittar du drygt 70 procent av ledamöterna själva. Har du problem att hitta den ledamot du letar efter så har vi skapat en särskild flik, där du kan söka dem efter namn, nationalitet eller politisk grupptillhörighet.


Om du vill interagera närmare med dina folkvalda så kan du göra det via våra chattar, som hålls två gånger i månaden. Här kan du ställa dina frågor direkt till parlamentets talman, ledare i partigrupperna, utskottsordföranden och gästande digniteter.


Vi har också en särskild flik för Europaparlamentets informationskontor i Sverige, om du föredrar EU-nyheter på svenska.


Flickr

Om du vill veta hur den andra sidan av en Facebookchatt med en ledamot ser ut, kolla in vårt bildspel på Flickr. Här får du se parlamentet bakom kulisserna. Totalt 3400 bilder och nyhetsgrafik ligger uppe på parlamentets konto, fria att använda oavsett om du jobba för en organisation, eller en nyhetsredaktion - eller bara är nyfiken för egen del.


YouTube

Här hittar du framför allt en mängd tv-reportage från EPTV, men även små filmer vi gjort om när vi lottat ut folk via Facebook att besöka Strasbourg. 520 filmer har setts närmare 900 000 gånger i dagsläget.


Foursquare

Inte än. Men håll utkik ...