Tidigare vinnare av Karlspriset för ungdomar: Var är de nu?  

 
 

Dela den här sidan: 

Mottagningsceremoni för Karlspriset 2011© European Union 2011 - European Parliament 

Det europeiska Karlspriset för ungdomar delas ut till projekt av unga människor som ”främjar utvecklingen av en gemensam europeisk identitet". De tre vinnarna från 2012 års upplaga kommer att meddelas på tisdag 15 maj i Aachen, Tyskland. Vi pratade med fem tidigare vinnare och frågade dem hur utmärkelsen har påverkat deras liv.

Hur har vinsten av Karlspriset påverkat ditt liv?


Ilona Kotolácsi Mikóczy (Ungern): Nya dörrar och horisonter har öppnat sig. Den prestigefyllda utmärkelsen blev vårt bästa rekommendationsbrev för att bjuda in föreläsare på studiebesök, söka finansiering och marknadsföra vårt program.


Chiara Palieri (Italien): Karlspriset blev en språngbräda till min framgång och min internationella aktivism. Det var en absolut strålande början på allt. Sen dess så har jag ägnat mitt liv åt ungdomsaktivism, ungas bemyndigande och ungt ledarskap.


Marie Terrier (Frankrike): Karlspriset fick mig och min organisation Acthea att inse att vår festival kan nå en större och mer pluralistisk publik. Priset möjliggjorde att vi kunde lyfta vår kommunkationskampanj och vårt rykte.


John Holten (Irland): Vinsten förändrade hur andra människor såg på mig och min organisation., Broken Dimanche Press. Det fick folk att inse att vi är ett europeiskt bokförlag och inte bara ett litet företag i Berlin.


Julian Walkowiak (Österrike): Två tillfällen har förändrat mitt liv. Det första var när vår hemsida blev offentlig och det andra var när jag tog emot ett telefonsamtal från Europaparlamentet och fick reda på att jag skulle åka till Aachen. Karlspriset får en att inse att idén om Europa lever.


Vad gör du idag? Är du fortfarande involverad i aktiviteter kopplade till ditt vinnande projekt?


Ilona Kotolácsi Mikóczy: Jag kom i kontakt med flera ledamöter. En av dem, vice talman László Surján (Ungern, EPP) blev särskilt aktiv i arbetet med stiftelsen The Rakoczi Foundation och detta omvandlades till en inbjudan till mig om att jobba med honom i parlamentet.


Chiara Palieri: Idag är jag en globalt erkänd ungdomsledare och talare på globala konferenser på hög nivå. Till exempel så har jag organiserat det simulerade parlamentet Model European Union under två år i Strasbourg.


Marie Terrier: Just nu jobbar jag i Indien inom digital marknadsföring. Det har gett mig en kärlek för internationell kultur och kommunikation.


John Holten: Jag är i högsta grad fortfarande involverad i Broken Dimanche Press. ”You are Here”, projektet som vi vann med, var vår första bok och vi har sen dess gått till att publicera nästan ett dussin böcker till.


Julian Walkowiak: Idén om ”Ride for your rights” uppfattades väldigt väl och det här året så organiserar vi det på sju olika platser runt om i Europa samtidigt.


Vad vill du säga till unga européer med stora idéer? Kan Karlspriset för ungdomar hjälpa dem?


Chiara Palieri: Jag rekommenderar det verkligen till alla vars passion och ambition syftar till social nytta och ett bättre Europa.


Julian Walkowiak: Oavsett vilken idé du har, tala för den! Ibland så kan en idé först verka betydelselös men sen så får den uppmärksamhet från exakt de personer som kommer att hjälpa dig att förverkliga din idé. Karlspriset ger trovärdighet till din idé och kopplar dig till en bred samling av andra människor som vill förändra i Europa”.


Prisutdelning


På tisdag i tyska Aachen kommer alla 26 nationella vinnarna (Malta anmälde inte några projekt till tävlingen) och de tre finalisterna till de bästa projekten av 2012 års upplaga av Karlspriset för ungdomar att få ta emot pris av parlamentets talman Martin Schulz och en representant för det internationella Karlspriset.

De fem vinnarna och deras projekt 
  • Ilona Kotolácsi Mikóczy presenterade projektet “Students Without Boundaries” vilket vann det allra första Karlspriset 2008. 
  • Il Chiara Palieri blev en av de nationella vinnarna 2008 med det italienska projektet "European Friendship Train - The Youth Festival of Cultures”.  
  • Marie Terrier vann andrapris 2009 med det franska projektet ”Festival Européen de Théâtre Universitaire d'Albi”.  
  • John Holten vann andrapris 2010 med det irländska projektet "You are Here".  
  • Julian Walkowiak var en av 2011 års nationella vinnare med det österrikiska projektet “Ride for your life! It's time to (ex)change your life”.