Valet 2014: "Ett verkligt val mellan människor, partier och idéer" 

 
 

Dela den här sidan: 

Andrew Duff chattade på Facebook med Europaparlamentets följare 

Vad ska människor i länder drabbade av åstramningsåtgärder göra vid nästa års EU-val? För Andrew Duff är svaret enkelt: Om jag omfattades av ett trojka-program, då skulle jag köa utanför vallokalen i gryningen. Den brittiske liberale ledamoten ligger bakom parlamentets resolution för att ge medborgarna större valfrihet och inflytande i valet. Han avslöjade fler detaljer under en Facebook chatt med Europaparlamentets följare.

Under chatten betonade Andrew Duff att ändringar är nödvändiga för att öka antalet väljare.

– Väljarna behöver se att det är ett verkligt val mellan personer, partier och idéer. Vi gör verkliga saker i Europaparlamentet och vi måste förmedla detta budskap, sa han under chatten.


Konkurrera på riktigt

Han var väldigt tydlig med vad som kommer att förändras med nästa Europaparlamentsval.

– De Europeiska politiska partierna kommer att konkurrera med varandra på riktigt för första gången - med kandidater till positionen som ordförande för kommissionen och politiska program som handlar om de verkliga frågorna.


En av frågorna Andrew Duff fick under chatten var om antalet parlamentsledamöter är för högt.

– Europa är en mycket stor plats. Över 500 miljoner människor behöver åtminstone 750 parlamentsledamöter som arbetar för dem.


En kvinna som nästa ordförande eller talman

På frågan om en kvinna kan tänkas bli nästa ordförande för kommissionen eller talman för parlamentet svarade han "ja, en tyska vid namn Angela".


Andrew Duff föreslår ett antal förbättringar till den nuvarande valprocessen såsom att ange de europeiska partierna på valsedeln och att få de nationella politiska partierna att berätta för medborgarna vilket europeiskt parti de hör till och vilken kandidat de stödjer i valet av ny kommissionsordföranden. Parlamentsledamöter kommer att rösta om hans rekommendationer under plenarsammanträdet i juli.