Dela den här sidan: 

Sacharovprisvinnaren 2013, den 16-åriga pakistanska flickan Malala Yousafzai tog emot priset av talman Martin Schulz vid en ceremoni i Strasbourg den 20 november.  

Den pakistanska tonåringen Malala Yousafzaï vädjade passionerat om mer utbildning när hon tog emot Sacharovpriset för tankefrihet 2013 i Strasbourg. Yousafzaï hedrades för sin kamp för utbildning för flickor trots hot om våld från talibaner. – Fattigdom, avsaknad av frihet, oro och terrorism, men det finns hopp, eftersom vi alla är här tillsammans, förenade för att hjälpa dessa barn, att tala för dem, att agera, sade hon.

Ceremonin under Novembersessionen sammanföll med 25-årsjubiléet av priset. Det delas ut årligen av Europaparlamentet för att hedra exceptionella människor som kämpar mot intolerans och förtryck. Som en del av evenemanget deltog 22 tidigare pristagare vid firandet, som mottog stående ovationer.

23 vinnare av Sacharovpriset samlade  

– Våra tankar går till alla vinnare som fortfarande berövas sin frihet, och till de vinnare som lämnat oss. Våra applåder är också för dem. Vi har inte glömt dem eller deras kamp, sade talman Schulz.


För mer information och kontaktuppgifter klicka på länken till pressmeddelandet till höger.