Dela den här sidan: 

När Europaparlamentet inleder en ny femårig mandatperiod och en ny EU-kommission tar form kan det vara dags att göra en återblick hur EU har påverkat våra liv de senaste 35 åren. Med vår tidsmaskins-applikation går resan tillbaka till 1979, året då det första EU-valet hölls. Läs mer och ta resan tillbaka i tiden.

Appen visar en lägenhet såsom den hade kunnat se ut 1979, året för de första Europaparlamentsvalet, och 2014. Kliv in och få en rundtur. Klicka på olika vardagsföremål i rummen och få en snabb inblick i hur livet i EU kunde se ut 1979, och hur det ser ut idag. Du kan läsa om hur EU:s politik påverkat vår vardag, bland annat när det gäller livsmedelsregler, passfrihet och EU:s konsumentskyddsregler.


Hur funkar appen? Klicka på olika föremål som representerar utvecklingen på olika områden sedan 1979, exempelvis Schengen, dataskydd och telefoni. Den är tillgänglig via datorn eller via surfplattan, och finns på 24 språk, inklusive svenska. Det går utmärkt att dela appen, och snart kommer det också att gå att bädda in den.


Var finns den? Europaparlamentets tidsmaskin finns på nätet, och du kan hitta den dels via den särskilda webbplatsen om EU-valet eller direkt härifrån.