Denis Mukwege 2014 års vinnare av Sacharovpriset 

Uppdaterat: 
 
Skapat:   
 

Dela den här sidan: 

2014 års Sacharovpris tilldelas Denis Mukwege ©BELGA_ANP COMM_SVEN TORFINN  

Denis Mukwege tilldelas Sacharovpriset för tankefrihet 2014, enligt ett beslut av parlamentets talman och ledarna för de politiska grupperna. Den 26 november bjuds Denis Mukwege in till Strasbourg för att ta emot priset under parlamentets session.

- Talmanskonferensen beslutade enhälligt att tilldela årets Sacharovpris till Dr Denis Mukwege från Demokratiska republiken Kongo för hans kamp med beskydd av framförallt kvinnor, sa talman Martin Schulz idag, då han tillkännagav årets vinnare. Men de politiska grupperna ser också den viktiga roll som Euromajdan spelat i Ukraina och vill därför bjuda in dess representanter att delta vid prisutdelningen i november. Han lade till att det också beslutades att Parlamentet omedelbart kommer att sända en delegation med representanter från alla politiska grupper till Azerbajdzjan för att träffa och stödja Leyla Yunus in hennes kamp för demokrati och frihet i sitt land.


Gynekologen som står upp för kvinnors rättigheter


I många väpnade konflikter världen över används våldtäkt som en del i krigföringen. Denis Mukwege känner till detta alltför väl. Den 59-åriga gynekologen från Demokratiska republiken Kongo grundade Panzi-sjukhuset i staden Bukavu 1998, mitt under brinnande krig. Där vårdar han fortfarande offer för sexuellt våld som skadats allvarligt.


Inbördeskriget i Demokratiska republiken Kongo må vara över officiellt, men den väpnade konflikten fortsätter i de östra delarna av landet. Så gör också attacker mot civila, bland annat förekommer gängvåldtäkter. Trots att Mukwege driver Panzi-sjukhuset och ofta reser utomlands för att propagera för kvinnors rättigheter, fortsätter han att ta emot patienter och utföra operationer två gånger i veckan. Denis Mukwege nominerades av Socialisterna och Demokraternas grupp tillsammans med liberala gruppen.


Hedrar människorättskämpar


Sacharovpriset för tankefrihet delas ut varje år av Europaparlamentet. Priset instiftades 1988 för att hedra individer och organisationer som försvarar mänskliga rättigheter och grundläggande friheter. Förra året tilldelades priset Malala Yousafzaï, som kämpat för flickors rätt till utbildning.


Stöder mänskliga rättigheter


Europaparlamentet tar allvarligt på alla brott mot mänskliga rättigheter, oavsett var de äger rum. Därför belyser ledamöter i parlamentet överträdelser, hjälper till att anordna fria val världen runt, försäkrar sig om att mänskliga rättigheter skyddas i EU:s externa avtal om handel och ekonomi, och delar varje år ut Sacharovpriset.