Första halvan av 2019: EU-valet, skatter och visselblåsare 

 
 

Dela den här sidan: 

Val, Europas framtid, Brexit... det nya året börjar med en fullspäckad agenda för Europaparlamentarikerna.

EU-valet 2019
Nästa EU-val, det första efter Brexit, kommer att ta plats mellan den 23 och den 26 maj 2019. Europeiska medborgare kommer att välja 705 ledamöter för den nya kammaren, som sedan kommer att välja en ny ordförande för Europeiska kommissionen. Håll utkik efter debatter mellan de främsta utmanarna till posten.

Video: Hur representerar Europaparlamentarikerna mig?

Europas framtid
Ledamöter fortsätter att diskutera Europas framtid med EU:s ledare.

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez, Finlands premiärminister Juha Sipilä och Italiens motsvarighet Giuseppe Conte kommer att vara de första som talar till plenarsammanträdet nästa år.

Brexit
Storbritannien ska enligt planerna lämna EU i mars 2019. Varje avtal om Brexit behöver godkännas av Europaparlamentet.

EU:s långtidsbudget
Kammaren har kommit överens om vilka prioriteringarna är i EU:s nästa långtidsbudget, den fleråriga budgetramen (2021-2027), och uppmanar rådet att inleda samtal. Parlamentariker vill nå en överenskommelse innan EU-valet för att undvika förseningar för viktiga projekt och förlorade jobb vilket en försening av budgetöverenskommelsen skulle kunna innebära.

Godkännande av bekämpningsmedel
Det särskilda utskottet för EU:s förfarande för godkännande av bekämpningsmedel kommer att sammanfatta sitt arbete med ett betänkande i januari där de kräver högsta standardnivåer för att säkerställa ett högt skydd för människors och djurs välmående, och för miljön.

Frihandelsavtal
Under februari månad kommer ledamöter att rikta blicken bortom EU i och med överväganden kring frihandelsavtal med Singapore. Singapore är en viktig handelspartner för EU och huserar över 10 000 europeiska företag. Frihandelsavtalet mellan EU och Singapore kommer att avlägsna nästan alla tariffer och förenkla handeln.

Åtgärder emot propaganda från andra länder
Parlamentariker kommer att diskutera hur EU ska bemöta propaganda riktad emot unionen från andra länder. EU vill förbättra åtgärder som mediekunskap och uppmärksamma eller främja oberoende och undersökande journalistik.

Visselblåsare
Ledamöter fortsätter arbeta på förslag som ska stärka skyddet för visselblåsare över EU i ljuset av senaste tidens skandaler, såsom Dieselgate, Luxleaks, Panamadokumenten och Cambridge Analytica.