Parlamentet i veckan: Erasmus, handel och klimatförändringarna

Fortsatt sponsring av Erasmus, EU:s långsiktiga klimatstrategi och handelsförhandlingar med USA finns på veckans agenda för ledamöterna.

På onsdag kommer ledamöter i kultur- och utbildningsutskottet att rösta om regler för understödet till Erasmusprogrammet för 2021 till 2027. Målsättningen med det nya programmet är att främja rörligt gränsöverskridande lärande hos studenter, lärlingar och vuxna och att skapa ett Europeiskt område för utbildning till 2025.

På tisdag kommer det internationella handelsutskottet diskutera vägen för framtida handelsförhandlingar med USA.

På onsdag kommer en omröstning ordnad av miljöutskottet att hållas om EU:s långsiktiga klimatstrategi, med ett förslag för noll nettoutsläpp av växthusgaser till år 2050. Strategin kommer att forma på vilket sätt EU implementerar Parisavtalet om klimatförändringarna.

Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter kommer att rösta på tisdag om understödet till EU:s nya asyl- och migrationsfond, som ska hjälpa medlemsstater att hantera migration bättre, med särskilt fokus på asyl, integration och motverkandet av irreguljär migration.

Samma utskott kommer även att titta på ett betänkande om korruption och pressfrihet i kontexten av rättstatsprincipen. En arbetsgrupp sattes ihop för att jobba med detta efter morden på journalisterna Daphne Caruana Galizia på Malta och Ján Kuciak i Slovakien.

På torsdag kommer utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd att rösta om att säkerhetssystem för hela EU ska finnas för fordon. Målet är att begränsa dödsfall och allvarliga skador som orsakas av bilolyckor. ”Intelligenta system för hastighetsassistans”, övervakning av förares dåsighet och verktyg för att minska skador på fotgängare och cyklister är några av de föreslagna säkerhetsmekanismerna.

Mer information