Debatt om EU-kommissionens ordförandeskap: toppkandidat Nico Cué (Europeiska vänsterpartiet) 

 
 

Dela den här sidan: 

Nico Cué kommer att vara en av toppkandidaterna till befattningen som ordförande för Europeiska kommissionen och deltar i en webbsänd debatt live i Europaparlamentet, Bryssel, den 15 maj.

Nico Cué 

Om Cué

Namn: Nico Cué

Europeiskt politiskt parti: Europeiska vänsterpartiet

Nationalitet: spansk

Ålder: 62

Bakgrund: pensionerad, 2006-2019 generalsekreterare för stålarbetare i fackföreningen Fédération Générale du Travail de Belgique. Började arbeta som stålarbetare vid 20 års ålder.

Om debatten

Politiska partier presenterar kandidater till rollen som ordförande för den europeiska kommissionen inför EU-valet. Toppkandidaten, som nomineras av rådet, och som lyckas vinna en majoritet i kammaren, kommer genom en omröstning i Europaparlamentet att väljas till ordförande för EU-kommissionen.

Systemet med att de politiska partierna utser sina toppkandidater användes för första gången 2014 då nuvarande EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker valdes in.

Ordförandedebatten - EU-valet 2019 den 15 maj kl. 21.00 - är en möjlighet att upptäcka var toppkandidaterna står i en rad olika frågor.

Några politiska partier har nominerat fler än en toppkandidat, men har utsett en kandidat att representera dem i debatten.

Tre europeiska journalister kommer att leda debatten. Talarordningen har lottats fram.

Det europeiska vänsterpartiet har nominerat två toppkandidater, den andra är Violeta Tomič som är parlamentariker i Slovenien samt vice-koordinator för det nationella Levicapartiet.

Europeiska vänsterpartiet samarbetar med Gruppen Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster (GUE/NGL) i Europaparlamentet.