Brexit: dess påverkan på Irland 

 
 

Dela den här sidan: 

Parlamentet kräver att Irlands unika läge, inklusive frågan om fred i Nordirland, måste behandlas i Brexitförhandlingarna.

Det finns ungefär 275 landgränspassager mellan Nordirland och republiken Irland: vilket kan jämföras med totalt 137 gränspassager vid EU:s yttre gräns österut, från Finland till Grekland.

Storbritanniens omröstning 2016 om att lämna unionen innebär att den 50 mil långa gränsen snart kan bli en av EU:s yttre gränser. Det är en nyckelfråga som Brexitförhandlingarna måste ta ställning till.  

Mildra effekterna på Irland

Direkt efter den brittiska regeringens aktivering av artikel 50 i mars 2017, uttryckte parlamentet sin oro över vilka effekter Brexit skulle få på Irland, från norr till söder. Ledamöterna underströk också vikten av att bibehålla ”Good Friday”-fredsavtalet som satte stop på den tre årtionden långa konflikten på Nordirland och som godkändes av väljarna över hela ön 1998.

Irland förväntas vara det kvarvarande medlemsland som mest påverkas utav det brittiska utträdet ur EU och parlamentet har krävt varje möjlig åtgärd för att mildra effekterna av Brexit på båda sidor på ön.

Ingen hård gränsdragning

I en resolution som kammaren godkände den 3 oktober underströk ledamöterna att en hård gränsdragning på Irland måste undvikas. Efter två decennier av relativ fred på Irland har vakttorn och militära gränsposteringar plockats bort, och tiotusentals människor pendlar dagligen över gränsen.  Varken Irland eller Storbritannien ingår i Schengenområdet. Istället ingår de båda länderna i ett gemensamt reseområde.

Patienter från republiken Irland får strålbehandlingar i Nordirland samtidigt som sjuka barn från Belfast reser till Dublin för hjärtoperationer. Ungefär en tredjedel av mjölken som produceras i Nordirland behandlas i republiken Irland medan 40 procent av kyckling som produceras i söder behandlas norr om gränsen.

Välkända ölet Guinness bryggs i Dublin men det färdas över gränsen för att buteljeras innan det åker tillbaka söderut för att gå på export. Hela ön ingår i samma elmarknad, och sedan fredsavtalet 1998 så har Nordirland och republiken Irland en gemensam turistmyndighet.

”Vi kommer aldrig låta Irland lida”
När han talade till ledamöter i det irländska parlamentet i Dublin den 21 september noterade parlamentets Brexit-samordnare Guy Verhofstadt att ”gränsen skapade kaos, hat och våld”.
− Därför var det ett viktigt framsteg att reducera den till en linje på en karta, sade han och lade till:
− Vi kommer aldrig att låta Irland lida för det brittiska beslutet att lämna EU.  

Alla människor födda på Nordirland har rätt till irländskt, och därmed EU-medborgarskap. I resolutionen som kammaren röstade igenom den 3 oktober understryks att ”inga hinder” får förhindra människor på Nordirland från att fullt ut utnyttja sin rätt till EU-medborgarskap. Parlamentet understryker också att en ”unik” lösning krävs för att förhindra en hård gränsdragning.  

EU har påpekat att det vill se påtagliga framsteg på tre specifika områden innan det startar förhandlingar om den framtida relationen: nämligen medborgarnas rättigheter, den finansiella lösningen samt Irland. Vid sin omröstning den 3 oktober konstaterade ledamöterna att sådana framsteg inte har skett. Varje utträdesavtal i slutet av förhandlingarna mellan Storbritannien och EU kommer att kräva Europaparlamentets godkännande.

Mer information parlamentets roll gällande Brexit.