Dela den här sidan: 

Artiklar 

Ledamöterna i kammaren i Strasbourg        

I början och mitt i varje mandatperiod i Europaparlamentet väljer ledamöterna en ny talman, nya vice-talmän och nya kvestorer. Läs våra artiklar, och se våra nyhetsgrafiker och våra videor för att få veta mer om Europaparlamentets olika nyckelposter under parlamentets åttonde mandatperiod, vem som innehar dem under de kommande två och ett halvt åren, och hur det går till när de väljs.

Martin Schulz smiles after been elected as EP President        
Pressmeddelande 

Pressmeddelande 

Europaparlamentets ledamöter valde på tisdagsmorgonen Martin Schulz till talman för ytterligare en period på två och ett halvt år, det vill säga fram till januari 2017. Schulz kommer från Aachen i Tyskland och var även talman under den andra halvan av den förra mandatperioden. Han fick 409 ja-röster av totalt 723 avlagda röster i den första valomgången.

Pressmeddelande 

Europaparlamentets fjorton nya vice talmän valdes alla på tisdag eftermiddag, i tre valomgångar. Sex vice talmän valdes under första valomgången, tre i den andra och fem under tredje och sista. Under de första två omgångarna behövdes absolut majoritet för att väljas, i den tredje fick de fem som hade flest röster.

Parlamentets presidium 
  • 1 talman 
  • 14 vide-talmän 
  • 5 kvestorer 

Artiklar 

Nyhetsgrafik med talman, vice-talmän och kvestorer        

Martin Schulz är talman i Europaparlamentet. Men förutom honom har parlamentet också 14 vice-talmän, samt 5 kvestorer, som ansvarar för administrativa och ekonomiska frågor som direkt berör ledamöterna och deras arbetsvillkor. I nyhetsgrafiken ovan kan du se vem som är vem i parlamentet.

Pressmeddelande 

Parlamentet valde på onsdagseftermiddagen fem nya kvestorer, ledamöter som behandlar administrativa ärenden som direkt berör ledamöterna själva.

Nyhetsgrafik om utnämningen av talman och vice-talmän        

På tisdag och onsdag kommer ledamöterna att välja Europaparlamentets nyckelposter: talmannen, vice-talmän och kvestorerna. Kolla in processen för hur de utses i vår nyhetsgrafik och följ valet live på vår webbplats.

Artiklar 

Man kommer med valurnan med röster genom entrén till kammaren.        

Det nya parlamentet kommer att rivstarta den nya mandatperioden med valet av ny talman, 14 vice-talmän och fem kvestorer under den första plenarsessionen den 1-3 juli. Här kan du läsa mer om deras uppgifter, vem som får kandidera och hur de väljs i vår frågelåda.