Schengen: Smarta gränser för starkare skydd (video) 

 
 

Dela den här sidan: 

För att förstärka säkerheten inrättar EU ett nytt registreringssystem för in- och utresor vid Schengens yttre gränser. Se mer i vår video.

Det ökade antalet resenärer som reser in i Schengenområdet och den under de senaste åren ökande oron över säkerheten vid EU:s yttre gränser har gjort det nödvändigt att skapa nya regler för Schengenområdets gränskontroller.

Systemet för in- och utresa

  • Information om inresa, utresa och nekad inresa för icke-EU-medborgare, oavsett om resenären är skyldig att ha visum eller inte, när han eller hon passerar gränsen till Schengenområdet kommer att registreras i det nya systemet.
  • Det nya systemet kommer att snabba på och förstärka gränskontrollerna då stämplandet av pass kommer att ersättas med ett elektroniskt system som lagrar uppgifter om resenären. Det ska underlätta snabba gränspassager, och samtidigt upptäcka om någon stannat för länge, eller om dokument eller identitet förfalskats.
  • Det ska hjälpa till att kontrollera att resenärer respekterar den tillåtna vistelsetiden inom Schengenområdet (90 dagar under en 180-dagarsperiod).
Agustín Díaz de Mera García Consuegra är föredragande  

Agustín Díaz De Mera García Consuegra (EPP, Spanien) är föredragande för ärendet.
− En metod är för myndigheter att ha tillgång till uppgifterna, och genom att jämföra den med annan information, kan varningar skickas ut tidigt, sade han, och förklarade vidare:
−Det blir lättare att förhindra att något liknande julmarknadsattacken som skedde i Berlin händer igen. Då slog terroristen till, och vi fick i efterhand reda på att han hade använt sig av 15 olika identiteter.