Dela den här sidan: 

Internationella kvinnodagen i år fokuserar på kvinnors ekonomiska ställning och inflytande©AP Images/European Union-EP 

Pengar gör dig inte lycklig, men det ger dig frihet, frihet att själv välja din framtid eller att lämna en våldsam partner. Det finns inga skäl att förneka kvinnor detta. Men de tjänar fortfarande lägre än män, får lägre pensioner, får sämre tillgång till höga positioner och ägnar mer tid till hemmet än vad män gör. I år har parlamentets jämställdhetsutskott beslutat tillägna Internationella kvinnodagen till kvinnors ekonomiska ställning. Läs mer vad som planeras och kolla in vår nyhetsgrafik.

Även om saker (sakta) rör sig i rätt riktning, så kan vi fortfarande inte säga att det råder jämställdhet mellan könen. Kvinnor utgör en majoritet i låginkomstjobb inom omsorg, tjänar fortfarande mindre pengar för lika arbete och måste kämpa hårdare för att nå toppositioner. Vissa kvinnor utsätts för våld, och vissa saknar helt utbildning, vilket gör deras liv ännu besvärligare. I år har parlamentets jämställdhetsutskott valt att sätta strålkastarljuset på kvinnors ekonomiska inflytande och ställning, genom att fokusera på fem relaterade områden.


Fem teman

Ledamöterna kommer att diskutera:

  • Kvinnor inom vetenskap, teknik och matematik (STEM)
  • Frihet från våld
  • Genderperspektiv i beslutsfattande
  • Balansen mellan arbete och privatliv/löneskillnader mellan könen
  • FN:s mål för hållbar utveckling

Under veckan organiserar Europaparlamentet flera evenemang på olika teman.


Möter nationella palamentariker

Den 8 och 9 mars kommer ledamöter att träffa sina nationella motsvarigheter från EU-länderna, och unionens grannländer. Europaparlamentets talman Antonio Tajani kommer att öppna det interparlamentariska mötet, tillsammans med EU-kommissionär Věra Jourová som bland annat ansvarar för jämställdhetsfrågor i kommissionen. Dessutom deltar Alia El-Yassir från FN-organet UN Women, den vetenskapliga rådgivaren Dr Vandana Shiva och Michaëlle Jean, generalsekreterare för Organisation internationale de la Francophonie.


Mötet följs av workshoppar på fem områden, samt prisutdelning av EU-priset för kvinnliga innovatörer, då bland annat EU:s kommissionär för forskningsfrågor Carlos Moedas, samt Europaparlamentets vicetalman Mairead McGuinness närvarar.  Bland de tolv finalisterna till priset finns bland annat svenska Petra Wadström, grundare av företaget Solvatten AB, som har utvecklat ett sätt att transportera och effektivt hetta upp vatten. Läs om finalisterna här.


Sacharovprisvinnaren Lamiya Aji Bashar talar
På torsdagen den 9 mars fortsätter mötet med huvudanförande av 2016 års vinnare av Sacharovpriset, den yazidiska aktivisten Lamiya Aji Bashar.  


Den 7 mars öppnar besökscentret Parlamentarium en tillfällig utställning med titeln "Eleven Women Facing War" med kraftfulla foton och filmer från den prisvinnande fotografen och filmskaparen Nick Danziger. Den berättar historien om den ofta hemliga tillvaron för kvinnor som fångats upp i väpnade konflikter i världen. Utställningen har fått stöd från Internationella rödakorskommittén och pågår till den 14 maj 2017.


Under veckan kommer vi också att intervjua den nyutnämnda ordföranden för jämställdhetsutskottet Vilija Blinkevičiūtė (S&D, Litauen) samt live på Facebook med medföredragande för resolutionen om balans mellan arbete och privatliv Tatjana Zdanoka (Gröna/EFA, Lettland).


Den 7-8 mars organiserar parlamentet ett seminarium för journalister. Bland annat medverkar ordförande och ledamöter i parlamentets jämställdhetsutskott, samt experter, såsom välrenommerade kärnfysikern Hélène Langevin-Joliot, barnbarn till Marie Skłodowska-Curie, och företagaren Gina Miller som drog den brittiska regeringen inför domstol om Brexit.


Kontakt:
Maja Orel Schwarz
Tel. (+32) 2 28 32357 (BXL)
Mobil (+32) 473 86 49 74
maja.orel@europarl.europa.eu
femm-press@europarl.europa.eu
Twitter: @EP_GenderEqual