Europeiska Karlspriset för ungdomar 2017 till polskt Erasmus-projekt 

 
 

Dela den här sidan: 

Europeiska Karlspriset till ungdomar 2017 delades ut till projekt som på olika sätt bidragit till att främja förståelse mellan folk från olika länder. 

I år tilldelades Karlspriset för ungdomar 2017 till ett polskt projekt om Erasmus-programmet. Ceremonin ägde rum i Aachen i Tyskland den 23 maj.

Europeiska Karlspriset till ungdomar syftar till att uppmuntra en europeisk medvetenhet bland ungdomar och till deltagande i europeiska integrationsprojekt. Priset delas årligen ut av Europaparlamentet och Foundation of the International Charlemagne Prize of Aachen till ungdomar mellan 16 och 30 år som har deltagit i projekt som bidrar till att främja förståelsen mellan människor från olika europeiska länder. Företrädare för de totalt 28 nationella vinnande projekten blev inbjudna till prisutdelningen den 23 maj i Aachen och fick ett diplom och en medalj. De tre bästa projekten tilldelades prissummor på 7 500 euro, 5 000 euro respektive 2 500 euro.


Radioprogram om utlandsstudier 2017 års vinnare

Erasmus-kvällen är en nätbaserad radioshow för studenter som överväger att studera en Erasmus-termin utomlands. Det sändes på studentradiostationen Radio Meteor UAM på Adam Mickiewicz University i Poznań. Gästerna i programmet var polska studenter som studerade utomlands eller utländska studenter som för närvarande studerade i Polen. Intervjuerna handlade om många olika frågor - hur man skickar in dokumenten för sin ansökan, hur man väljer studieämnen, hur man söker en lägenhet i andra länder, om skillnader mellan universitet och möjligheter de skapar, utbildningssystem eller annat som berör elevernas vardag.

 

Andraplats för mångkulturell by

På andra plats kom Re-Discover Europe; en händelse som skedde under två olika dagar - den 6 och 9 maj i Aalborg i norra Danmark där EU:s popularitet är låg. Under den första dagen fanns en parad där folk från olika etniska bakgrund gick på gatorna iförda EU:s flagga. I slutet av paraden fanns en mångkulturell by, där lokalbefolkningen kunde lära sig mer om den rika mångfalden i deras stad. Den 9 maj fanns det aktiviteter för att sprida medvetenheten om Europadagen. I detta ingick samtal där inbjudna gäster talade om Europas framtid och avslutningsvis ett EU street party.


Nätplattform för europeiska berättelser

Bronsplatsen gick till Are We Europe, en nätbaserad multimediaplattform där unga människor kan skicka in sina berättelser om hur det verkligen känns att vara europé. Plattformens upphovsmän tror att med tanke på den negativa bild av Europa som ges av flera medier och människor är det viktigt att engagera unga européer att introducera läsarna inför ett nytt sätt att uppfatta Europa.