Utlandsresan hägrar - men kolla upp dina rättigheter innan du åker! 

Uppdaterat: 
 
Skapat:   
 

Dela den här sidan: 

Sommarledigheten är här och många har utlandsresor inplanerade framöver. Men vad händer om någonting går fel? EU:s regelverk finns där för att hjälpa dig!

Det finns flera irriterande saker som kan råka störa eller sätta krokben för utlandssemestern. Resor kan vara krävande i sig - och ännu värre blir det vid förseningar, inställda flyg och förlorat bagage.

Europaparlamentet har godkant lagar som företag inom EU måste respektera. Enligt regelverken är företagen skyldiga att tillhandahålla mat och boende när flygen inte avgår som planerat. I vissa fall kan de också bli ersättningsskyldiga till summor uppemot 600 euro.

Läs på om dina rättigheter innan avresa

Det högsta beloppet är avsett för långa flygningar som överstiger 3 500 km och bör i sådana fall ges till de passagerare som nekades ombordstigning. Andra passagerare vars flygning ställdes in eller försenades kan ha rätt till samma summa pengar, men med vissa restriktioner. Denna typ av kompensation gäller dock inte företag som erbjuder bekvämligheter utöver det vanliga eller om flygets försening berodde på extraordinära omständigheter såsom säkerhetsrisker, extrema väderförhållanden eller politisk instabilitet.

Så försök njuta av semestern och oroa dig inte för mycket! Men ha i åtanke vilka problem som du kan tänkas stöta på och läs på om dina rättigheter. Se vår video för mer information!