Klimatförändringar: Nyttja EU:s skogar som kolsänkor

Skogar absorberar koldioxid. I vår nyhetsgrafik kan du läsa mer om hur EU vill använda denna förmåga för att bekämpa klimatförändringarna och för att minska klimatavtrycket ytterligare.

EU har förespråkat flera initiativ för att minska utsläppen, eftersom skogarna spelar en central roll för att fånga in koldioxid från atmosfären som annars hade bidragit till den globala uppvärmningen. EU arbetar med nya regelverk för att öka antalet kolsänkor.

I mars 2023 röstade Europaparlamentet för nya regler om markanvändning och skogsbruk som syftar till att öka kolsänkor i EU med 15 procent till 2030. Reglerna har ännu inte formellt godkänts av EU:s regeringar/rådet.

Läs vidare för att veta mer om nyckelfaktorerna för skog i EU och vad parlamentet föreslår för att stärka skogens förmåga att fånga upp koldioxid från atmosfären.

Skogens roll i EU: nyckelfakta

EU:s skogar absorberar motsvarande 7 procent av EU:s totala utsläpp av växthusgaser varje år.

Det finns 159 miljoner hektar skog i EU. Totalt täcker skogarna 43,5 procent av EU:s yta. Hur stor andel av landytan som täcks av skog varierar dock avsevärt från en medlemsstat till en annan. I Malta täcks drygt 10 procent av landytan av skog. I Finland står motsvarande siffra för närmare 70 procent.

Utöver rollen som kolsänka, tillför skogarna mycket till ekosystemet. De bidrar till att skydda marken (mot erosion), utgör en del av vattnets cykel, skyddar biologisk mångfald genom att skapa en livsmiljö för ett stort antal arter och reglerar det lokala klimatet.

Skog upptar 43,3 procent av EU:s mark
Skog upptar 43,3 procent av EU:s mark

Vilka sektorer påverkas av reglerna?

De reviderade reglerna påverkar markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk. De omfattar huvudsakligen skogsmark och jordbruksmark samt mark vars användning har ändrats till, eller från, något av dessa användningsområden.

Växthusgaser uppstår i markanvändningen (speciellt marker som görs om till åkermarker), avskogning och från jordbruksmarker. Men sektorn släpper inte enbart ut växthusgaser utan kan också bidra till att minska mängden koldioxid i atmosfären.

Vad är de nya reglerna?

De nya reglerna ökar EU:s naturliga kolsänkor, till exempel genom att säkra våtmarker och myrar, plantera nya skogar och stoppa avskogningen. Som bör leda till en ännu större minskning av EU:s utsläpp med 57 procent. Det nya målet motsvarar ett nettoupptag från naturliga sänkor med 310 miljoner ton koldioxidekvivalenter.

Från år 2026 kommer alla EU-länder ha ett nationellt bindande mål för 2030 för koldioxidupptag och koldioxidutsläpp i markanvändning- och skogsbruk/LULUCF, baserat på senaste upptagsnivåer och potentiellt större upptag. Fram till 2026, måste EU-länderna se till att utsläppen inom sektorn inte överstiger den mängd som redan blivit upptagen.

De nya reglerna säkerställer en bättre kontroll i att mäta medlemsländernas framsteg att nå sina mål. Det innebär också en ökad flexibilitet då länder kan kompenseras ifall de drabbas av naturliga störningar, såsom skogsbränder, pestsjukdomar eller stormar. Medlemsländer kan också använda överskott ifall en sektor absorberar mer än vad den släpper ut och kompensera dessa överskott i ESR sektorn/ansvarsfördelning transport, byggnader, jordbruk och avfallssektorn.

Skogarna bidrar till att minska motsvarande 7 procent av EU:s årliga utsläpp av växthusgaser.
Skogarna bidrar till att minska motsvarande 7 procent av EU:s årliga utsläpp av växthusgaser

EU:s åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser

Översynen av reglerna för markanvändning och skogsbruk är en del av Fit for 55-paketet som syftar till att, i enlighet med klimatlagen, uppnå EU:s mål att minska utsläppen av växthusgaser med minst 55 procent fram till 2030.

Andra delar av lagstiftningspaketet innehåller bland annat förslag om handel med utsläppsrätter, ansvarsfördelning mellan EU-länderna, utsläpp från bilar, förnybar energi och energieffektivitet.


Artikeln publicerades ursprungligen den 13 september 2017 och senast uppdaterad i mars 2023.