Dela den här sidan: 

Debatt om Ukraina med (från vänster till höger) Füle (Kommissionen), Salafranca Sánchez-Neyra (EPP) Rouček (S&D), Watson (ALDE), Harms (De Gröna/EFA), Legutko (ECR), Scholz (GUE/NGL), Ziobro (EFD), Severin (Grupplösa) 

EU borde visa sitt stöd till ukrainare som protesterar mot sin regerings beslut att skjuta upp ett närmande till EU. Det sade en majoritet av Europaparlamentarikerna under en debatt om situationen i det östra grannlandet. Men, vissa av ledamöterna menade att Ukrainas beslut att inte underteckna associeringsavtalet är ett misslyckande för EU:s utrikespolitik och en seger för Ryssland.

Štefan Füle, kommissionär med ansvar för EU:s grannskapspolitik varnade att Ukraina inte klarar större spänningar och en djupare splittring i tider av finanskris:

– En stor del av befolkningen har bestämt sig för vilken riktning Ukraina bör ta, sade han.


José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra (EPP, Spanien) sade att misslyckandet för Ukraina att underteckna avtalet inte kommer att stå i historieböckerna som ett av de stoltaste ögonblicken för EU:s utrikespolitik.

– Det är svårt att förstå att ingen, fram till det sista ögonblicket, förväntade sig att Ukrainas president skulle slå igen dörren, sade han.


“Vår moraliska skyldighet”

– Vi borde hjälpa Ukrainas folk som tydligt uttrycker att de vill röra sig mot den Europeiska unionen, som accepterar de västliga värden som den står för. Det är vår moraliska skyldighet, sade den tjeckiske ledamoten Libor Rouček (S&D).


Den brittiske ledamoten Graham Watson (ALDE) sade att protesterna tveklöst är folkets vilja om en europeisk framtid.

– Jag önskar att vi såg samma passion bland Europeiska unionens folk som ofta tar medlemskapets trygghet för given, sade han.


Tyska parlamentarikern Rebecca Harms från den Gröna gruppen. bar Ukrainas flagga och uppmanade EU att agera:

– Europas roll är att konfrontera och förebygga att våldet eskalerar och att se till att de blir förhandlingar, sade hon.


“Förnedrande misslyckande”

Ryszard Legutko (ECR, Polen) sade att det östliga partnerskapet är ett förnedrande misslyckande:

– Ryssland vann, EU förlorade, sade han.


– Ukrainas medborgare, från öst till väst, från norr till söder, måste själva ha möjligheten att besluta, och EU måste göra vad som är möjligt för att det ska ske, sade Helmut Scholz (GUE/NGL) från Tyskland.


Zbigniew Ziobro (EFD, Polen) kallade Vilnius-toppmötet den 28-29 november ett nederlag för EU.

– Faktum är att det föreslagna samarbetet förkastades av vår största partner i regionen, sade han.


Adrian Severin, grupplös ledamot från Rumänien, sade att EU måste förstå att dess utvidgning och banden med grannländerna främst handlar om unionens egen säkerhet och inte ländernas omvandling.


“Bryter mot internationell rätt”

– President Janukovytj måste lyssna på folket, sade Elmar Brok (EPP, Tyskland) ordförande i Europaparlamentets Utrikesutskott. Han sade också att Moskvas användning handel som påtryckningsmedel bryter mot internationell rätt.


Den polske ledamoten Paweł Kowal (ECR) är ordförande för parlamentets delegation till den parlamentariska samarbetskommittén EU–Ukraina.

– Jag var tillsammans med unga studenter vid Euromaidan-protesterna igår kväll. Vi kan vända oss till dem och säga: Vi öppnar våra dörrar för er, oroa er inte, sade han. Enligt Kowal kan några lagstiftningsakter som till exempel visumfri rörlighet fullständigt förändra situationen inom ett år.


Ledamöter kommer att rösta om en resolution om framtiden för det östliga partnerskapet på torsdagen den 12 december.


För mer information och kontaktuppgifter, klicka på länken till pressmeddelandet till höger.