Dela den här sidan: 

Kanadas premiärminister Justin Trudeau i kammaren 

“Ceta handlar inte bara om handel, importer och exporter, eller vinster. Det syftar till att förbättra människors liv”, sade Kanadas premiärminister Justin Trudeau när han talade inför ledamöter på torsdagen, den 16 februari, i Strasbourg. Han höll sitt framförande dagen efter att kammaren godkände handelsavtalet mellan EU och Kanada (Ceta). Trudeau är den första kanadensiske premiärministern som talar i Europaparlamentet.

Europaparlamentets talman Antonio Tajani välkomnade den kanadensiske premiärministern.
– Kanada och Europa delar samma språk, en historik av vänskap och en gemensam vision för framtiden. Vi delar samma vision om en öppen värld och av behovet att arbeta tillsammans för att ge konkreta lösningar till våra medborgares problem, sade talmannen.


Dagen efter godkännandet av Ceta

Premiärminister Trudeaus besök i Europaparlamentet skedde bara en dag efter att ledamöter gav sitt stöd till frihandelsavtalet mellan Kanada och EU, Ceta.


– Handeln måste gagna människor, sade Trudeau, när han talade om oro att internationella avtal i första hand gagnar multinationella företag och drabbar arbetsmarknaden negativt.


– Vi lever i en tid när många människor är oroade över att det nuvarande systemet endast är till gagn för samhällets lyckligaste fåtal, sade han, och konstaterade vidare:

– Och oron är befogad, den kan bara tacklas om vi säkerställer att alla drar nytta, och Ceta leverar just precis det.   


Ceta: en förebild för alla ambitiösa framtida handelsavtal, eller ett av de sista?

– Ceta handlar inte bara om handel, importer och exporter, eller vinster. Det syftar till att förbättra människors liv. Det är en fullständig handlingsplan som säkerställer ekonomiskt och ansvarstagande samarbete mellan länder, sade Trudeau.


Ceta kommer att göra handel och jobbskapande lättare, och kommer också att säkerställa att regeringar även fortsättningsvis kommer att kunna skydda sina medborgare, miljön och livsmedelssäkerhet, samt goda erfarenheter avseende investeringar, lade han till.

– Med Ceta kan vi bygga något tillsammans. Något viktigt. Särskilt just nu, på er kontinent och på min, sade han.
– Om vi lyckas, kommer Ceta att vara en förebild för alla framtida ambitiösa handelsavtal. Om inte, då kan detta mycket väl vara ett av de sista, sade han.


EU- Kanada: ett naturligt, enkel relation baserad på gemensamma värden

Den kanadensiske premiärminister berömde relationen mellan hans land och EU som ”en naturlig enkel relation grundad på vad vi har gemensamt”.
– I dessa tider, måste vi välja att leda den internationella ekonomin, inte bara följa dess infall, påpekade han.

 

Europeiska unionen: En ej tidigare skådad modell för fredligt samarbete

Den Europeiska unionen är en i sanning enastående framgång, och en aldrig tidigare skådad modell för fredligt samarbete. Ni är en vital aktör för att tackla utmaningarna vi tillsammans står inför, som ett internationellt samfund, sade han.