Direktlänk till huvudmenyn (tryck på returtangenten)
Gå till innehållet på sidan (tryck på "Välkommen")
Direktlänk till lista över andra webbplatser (tryck på returtangenten)

En snabbguide till EU:s medborgarinitiativ

Övrigt Fördjupning - Medborgerliga rättigheter30-03-2012 - 16:27
 
Med medborgarinitiativet får allmänheten en ny möjlighet att påverka EU-politiken   Med medborgarinitiativet får allmänheten en ny möjlighet att påverka EU-politiken

Det europeiska medborgarinitiativet kommer att bli verklighet från och med 1 april 2012. Det är, för att citera Europaparlamentets talman Martin Schulz, "någonting fantastiskt" men också en väldigt seriös handling av direkt deltagandedemokrati. Initiativet kommer efter ett decennium av förberedelser att öppna upp helt nya horisonter för unionen.


Genom medborgarinitiativet så agerar EU för att ta medborgaren inte bara närmare utan även till själva kärnan av beslutsfattande processer och, som talman Schulz poängterade när han presenterade det för media: "signaturer och initiativ kan förändra hela den politiska riktningen".


Här kan du läsa en introduktion av Europaparlamentets vice talman Georgios Papastamkos som är ansvarig för medborgarinitiativet och en beskrivning av medborgarinitiativet av de ledamöter som styrde det genom parlamentet, Alain Lamassoure and Zita Gurmai. Du hittar också vår egna interaktiva applikation om vad initiativet är och hur det fungerar steg för steg.


Ref. : 20120322FCS41704
Uppdaterat ( 31-07-2012 - 15:18)