Direktlänk till huvudmenyn (tryck på returtangenten)
Gå till innehållet på sidan (tryck på "Välkommen")
Direktlänk till lista över andra webbplatser (tryck på returtangenten)

Stamcellsdonation ska vara frivillig och obetald

Övrigt Artikel - Folkhälsa07-09-2012 - 11:31
 
Grafik: Därför är stamceller viktiga   Grafik: Därför är stamceller viktiga

Stamceller används i allt större utsträckning för att behandla sjukdomar. På måndag, den 10 september, ska EU-ledamöterna ta ställning till ett förslag om frivillig, obetald donation av vävnader och celler - syftet är att öka tillgången. Vill du veta mer om stamceller? Klicka på grafiken.


Marina Yannakoudakis, brittisk ECR-ledamot bakom det icke-lagstiftande förslaget, säger att donationer av vävnad och stamceller ska vara "frivilliga och ske på ideell grund i en öppen miljö".


Navelsträngsblod


Yannakoudakis riktar särskild uppmärksamhet mot donationer av navelsträngsblod från vilket stamceller hämtas. Det uppkommer nämligen alltmer bevis på att dessa celler kan användas vid behandling av sjukdomar, även barnsjukdomar. Hon föreslår gemensamma normer för att öka tillgången till nationella navelsträngsblodprov.


Ingen ekonomisk vinning


Nyligen fälldes ett amerikanskt avgörande som gör det möjligt att sälja blodstamceller. Ett avgörande som enligt Marina Yannakoudakis bör betraktas med försiktighet. För henne är det viktigt att donationer sker på frivillig och obetald basis.

Ref. : 20120831STO50270