Direktlänk till huvudmenyn (tryck på returtangenten)
Gå till innehållet på sidan (tryck på "Välkommen")
Direktlänk till lista över andra webbplatser (tryck på returtangenten)

Tillståndet i unionen - gruppledare förväntar sig fokus på djupare integration

Övrigt Artikel - Institutioner06-09-2012 - 16:07
  • Diskutera på Linkedin (länk till höger), eller på
  • Twitter med hashtag #SOTEU
 
José Manuel Barroso håller sitt årliga tal om tillståndet i unionen den 12 september   José Manuel Barroso håller sitt årliga tal om tillståndet i unionen den 12 september

Kommissionens ordförande, José Manuel Barroso, håller den 12 september sitt årliga tal om tillståndet i unionen inför Europaparlamentet. Ett tal som tar upp de stora utmaningarna EU står inför. Ledarna för parlamentets politiska grupper förväntar sig att Barroso fokuserar på hur djupare ekonomisk och politisk integration kan hjälpa EU att komma över krisen.


– Det finns ingen magisk lösning för hur vi ska ta oss ut ur krisen, säger Joseph Daul från Frankrike som leder den konservativa EPP-gruppen,


– Vi behöver politisk vilja och mod för att berätta sanningen för våra medborgare och fördjupa Europas politiska integration, säger Daul och tillägger att EU måste arbete på en ny vision som leder till en närmare och mer hållbar ekonomisk och finanspolitisk union, stark nog att rida ut nästa storm.


– Europa måste välja att samla sina styrkor. Antingen accepterar vi det eller så sjunker vi var och en för sig.


Socialdemokratiska gruppens ledare Hannes Swoboda från Österrike förklarar att José Manuel Barroso i sitt tal måste svara på den livliga debatten som just nu förs om mer eller mindre europeisk ekonomisk integration och mer eller mindre solidaritet mellan EU:s medlemsstater.


Swoboda hoppas på tydlighet i fråga om färdplanen mot mer europeisk ekonomisk integration, en fullfjädrad bankunion och en starkare politisk union.


– Redan nu har mycket tid gått förlorad på halvmesyrer och politisk kortsiktighet, säger Guy Verhofstadt, belgaren som leder den liberala ALDE-gruppen. Han tycker att EU behöver starkare åtgärder för att stärka finansiell och ekonomisk integration samt ett avtal om EU:s nästa fleråriga budgetram - för att stimulera investeringar och skapa jobb.


– Om budgetmedlen förs samman på EU-nivå får medlemsstaterna ut mer av pengarna istället för dubbla ansträngningar på nationell nivå, säger Verhofstadt.


Han säger att ALDE tidigt i höst vill se snabba framsteg i utvecklingen av de fyra pelarna av en bank, ekonomisk, finanspolitisk och politisk union, utifrån ett lagstiftningsförslag från kommissionen.


– Barroso har redan förklarat vad som krävs för en fungerande ekonomisk union: en bankunion, främjande av ekonomisk återhämtning genom hållbar investering, en fond för att hantera skulder och bättre demokratisk kontroll, säger tyska ledamoten Rebecca Harms för gruppen De gröna. Talet om tillståndet i unionen är ett tillfälle för honom att framföra sitt budskap på ett tydligt och övertygande sätt till folket i Europa, men han måste backa upp sin retorik genom att trycka på så att EU-regeringarna i rådet slutligen tar nödvändiga åtgärder.


Brittiske Martin Callanans grupp, ECR, vill att kommissionens ordförande stakar ut en ambitiös färdväg för hur EU kan hindra sin kollaps i global konkurrenskraft, minska EU:s inblandning i våra liv och vår tillväxtskapande industri och återuppleva den inre marknaden.


– Jag fruktar att vi kommer få höra uppmaningar från kommissionen och andra gruppledare om att missbruka krisen som en möjlighet att ro hem en betydande federalisering av eurozonen som aldrig hade gått att få igenom under lugnare omständigheter.


Gabriele Zimmer från Tyskland leder vänstergruppen GUE/NGL:

- Om José Manuel Barroso står upp och uttalar sin vilja att på allvar tackla krisen - att hejda den onda cirkeln av åtstramningar som dödar våra ekonomier, och stödja paket för tillväxt och jobb som är värda sina namn - då blir mina applåder öronbedövande. Tyvärr är det ett osannolikt scenario. Eftersom ytterligare värdelösa "kris"-toppmöten som inte för med sig några lösningar planeras, fortsätter det dubbelhövdade mantrat om minskade offentliga utgifter och attacker på demokratin i en ansträngning att privatisera och liberalisera offentliga nyttigheter för att blidka anonyma marknader. Människor måste gå före vinst!

Ref. : 20120903STO50324
Uppdaterat ( 06-09-2012 - 16:46)