Direktlänk till huvudmenyn (tryck på returtangenten)
Gå till innehållet på sidan (tryck på "Välkommen")
Direktlänk till lista över andra webbplatser (tryck på returtangenten)

Efter 23 år, Aung San Suu Kyi tar emot Sacharovpriset

Plenarsammanträde Artikel - Mänskliga rättigheter22-10-2013 - 20:36
 
Aung San Suu Kyi möter stående ovationer i kammaren   Aung San Suu Kyi från Myanmar/Burma mottog äntligen Sacharovpriset 23 år efter att Europaparlamentet tilldelat henne det

Den legendariska förkämpen för mänskliga rättigheter Aung San Suu Kyi från Myanmar/Burma mottog äntligen Sacharovpriset 23 år efter att Europaparlamentet tilldelat henne det. – Det här är ett fantastiskt ögonblick, ett ögonblick som en hel generation, i ditt land, men också här i Europa, har väntat på, sade talman Martin Schulz under ceremonin den 22 oktober 2013 i Strasbourg.


Oppositionsledaren Aung San Suu Kyi tackade ledamöterna för deras stöd under årens lopp.
– Tankefrihet börjar med rätten att ställa frågor, och denna rätt har folket i Burma inte haft så länge. Därför vet en del unga inte riktigt hur de ska ställa frågor, sade hon när hon talade inför parlamentet på tisdagen, och lade till:

– Vi vill se till att rätten att tänka fritt och att leva efter vårt samvete bibehålls. Denna rätt är ännu inte garanterad till 100 procent. Vi måste fortfarande arbeta väldigt hårt innan grundlagen, som är konstitutionen, garanterar oss rätten att leva enligt vårt samvete.


Aung San Suu Kyi, "en fantastisk symbol för frihet och demokrati"

Europaparlamentets talman Martin Schulz kallade Aung San Suu Kyi för "en fantastisk symbol för frihet och demokrati".

– Oavsett hur lång tid det tar så kommer människor som visar styrkan att kämpa för demokrati att vinna till slut, sade han.


Aung San Suu Kyi spenderade 15 år i husarrest innan hon släpptes i november 2010.Ref. : 20131021STO22708