Talmannen Martin Schulz: "Förlängd osäkerhet gynnar inte någon"

Resultatet av den brittiska folkomröstningen om landets utträde ur EU ”måste förverkligas så snart som möjligt”, med parlamentets fulla engagemang, sade EU-parlamentets talman Martin Schulz under toppmötet i Bryssel den 28 juni. ”En långvarig osäkerhet gynnar inte någon”, sade han och underströk att unionen bör visa att den är medveten om behovet av reformer.

EU-parlamentets talman Martin Schulz
EU-parlamentets talman Martin Schulz talade om konsekvenserna av den brittiska folkomröstningen.

I sitt tal under den extrainsatta plenarsessionen under tisdagsmorgonen sade parlamentets talman att han beklagar det val som gjorts av de brittiska medborgarna, men att deras vilja måste "respekteras fullt ut och förverkligas så snart som möjligt". Martin Schulz underströk också att parlamentet måste vara delaktigt och samtycka till resultaten av förhandlingarna med Storbritannien.


Talmannen betonade också att EU är i behov av förändring.

– Vi är medvetna om att Europaparlamentets arbete inte kan fortsätta som det har gjort under de senaste åren... Vi måste blåsa nytt liv i tanken om Europa, visa förmåga till självkritik och medvetenhet om hur vi ska reformera EU för att leverera mer effektivt och komma närmare medborgarna, sade han.


Schulz sade pckså att det är viktigt att utveckla den ekonomiska och monetära unionen vidare för att skapa tillväxt och jobb samt för att ”övervinna den ihållande ekonomiska och sociala osäkerheten”.

– Kampen mot skattebedrägerier är en central aspekt av vår strategi, inte bara för tillväxt, utan också för att återuppbygga förtroende för EU, sade Martin Schulz och pekade på de framgångar parlamentet gjort när det gäller lagstiftning i frågan, samtidigt som han uppmanade alla medlemsländerna att bidra.


I frågan om migration välkomnade Martin Schulz det informella avtalet mellan regeringar och EU-parlamentariker om en gemensam europeisk gräns- och kustbevakning. Han påpekade också att Europa bör fokusera på utrikespolitik för att förbättra möjligheterna i ursprungsländer, för att ”människor inte ska känna sig manade att bege sig iväg”. Han uttryckte sitt stöd för att bilda konkreta partnerskap med ursprungs- och transitländer och sade att dessa inte bör begränsas till att enbart lösa säkerhetsfrågor, utan att de också bör ha ekonomiska, sociala och kulturella dimensioner.