Europa förbereder för uppgraderad cybersäkerhet

Cyberattacker kan orsaka stor skada för viktiga infrastrukturtjänster, så som elförsörjning eller flygledning. För att bättre försvara oss mot sådana attacker har EU enats om de första cybersäkerhetsreglerna någonsin, regler som ledamöterna debatterar i parlamentet på tisdagen och röstar om på onsdagen. Läs mer om de vanligaste cyberhoten i vår nyhetsgrafik.

Nyhetsgrafik som visar hur vi kan försvara oss mot cyberattacker.
För att bättre försvara oss mot attacker av det slaget har EU enats om de första cybersäkerhetsreglerna någonsin, direktiv som ledamöterna debatterar i kammaren.

På onsdag röstar parlamentet om direktivet för direktivet för nät- och informationssäkerhet (NIS). Direktivet innehåller en gemensam strategi för IT-säkerhet genom att upprätta en förteckning över områden där företag erbjuder särskilt kritiska tjänster (energi, transporter, banker etc.). De måste säkerställa att de kan motstå en cyberattack och de måste rapportera allvarliga säkerhetsincidenter till nationella myndigheter. Digitala tjänsteleverantörer som Amazon och Google kommer också att vara tvungna att anmäla större attacker till nationella myndigheter. Direktivet innebär dessutom stärkt samarbete mellan medlemsstaterna när det gäller IT-säkerhet.


Vårt digitaliserade samhälle är mer och mer beroende av elektroniska nätverk och informationssystem. Samtidigt har det också skapat fler möjligheter för bedrägerier och förfalskning online, liksom för cyberattacker som kan störa onlinetjänster. Identitetsstöld, falska bankwebbplatser, industrispionage eller överbelastningsattacker som översvämmar en server med så mycket data att den slutar svara.


Udo Helmbrecht, chefen för Europeiska byrån för nät- och informationssäkerhet (ENISA) uppskattar den årliga kostnaden för störningar och angrepp mot informationssystem för företag och medborgare till 260- 340 miljarder euro.


Enligt en Eurobarometerundersökning från februari 2015 är EU:s medborgare mycket bekymrade över cybersäkerheten: 89 % av alla internetanvändare undviker att avslöja personlig information på nätet. 85 % anser att risken för att utsättas för cyberbrott ökar.


Varje cirkulerar dag mer än 150 000 virus och andra elakartade koder.

EU-parlamentarikerna ska rösta om nya regler som ska garantera att företag i viktiga sektorer, som energi och sjukvård, säkrar sin it-struktur och rapporterar alla attacker.