Arbetslöshet: tre av fyra européer vill ha större EU-insatser

Medan arbetslöshetsnivån i unionen ligger på över 8 procent, visar en ny undersökning från Eurobarometer att tre fjärdedelar av EU-medborgarna anser att det behövs större insatser från EU för att sänka arbetslösheten. Thomas Händel, ordförande i sysselsättningsutskottet, har därför uppmanat EU:s ledare att ”sträva efter att säkra investeringar och kvalitativ, hållbar sysselsättning”. Läs vidare för mer information om EU:s roll i kampen mot arbetslöshet.

Eurobarometre: unemployment ©AP Images/ European Union-EP
Eurobarometer: 77 procent vill att EU gör mer i arbetslöshetsfrågan ©AP Images/ European Union-EP

Arbetslöshetsnivån i EU ligger på 8,6 procent, vilket är den lägsta nivån som uppmätts sedan 2009. Ungdomsarbetslösheten ligger däremot på 18,6 procent. Siffran för arbetslöshet i medlemsländerna varierar också stort, från 4 procent i Tjeckien, till 24 procent i Grekland.


Eurobarometerundersökningen visar att åtgärder mot arbetslösheten kommer på andra plats efter kampen mot terrorism i fråga om medborgarnas prioriteringar för EU:s arbetsområden. Bland de cirka 28 000 tillfrågade önskar 77 procent fler åtgärder från EU:s sida för att minska arbetslösheten och 69 procent tycker att EU:s nuvarande ansträngningar i frågan är otillräckliga.


Precis som i hela EU prioriterade svenskarna arbetslöshetsfrågan som näst viktigast i unionen framöver, efter kampen mot terrorism. I Sverige svarade 72 procent att EU bör göra mer för att minska arbetslösheten.


– Resultaten visar att EU:s grundläggande mål att förhindra krig inte längre räcker till. Europas nya inriktning måste fokusera på social rättvisa, att sätta stoppa arbetslöshet och fattigdom. En person av fyra lever på eller under fattigdomsgränsen som definierats av OECD, säger Thomas Händel, ordförande i parlamentets sysselsättningsutskott.


–  Ungdomsarbetslösheten ligger fortsatt på en oacceptabelt hög nivå, medan mängden osäkra jobb växer och leder till att fler och fler tvivlar på det grundläggande löftet om mer välstånd genom ekonomiskt samarbete, säger han.


EU:s arbete för att minska arbetslösheten


Att tackla långtidsarbetslösheten är en av de främsta prioriteringarna för den nya Juncker-kommissionen. Europa 2020-strategin innehåller flera mål för ungdomars rörlighet över gränserna, innovation, utbildning och social integration. Syftet är att hjälpa minst 20 miljoner européer ur fattigdom fram till slutet av decenniet.


En uppdaterad version av portalen Eures, för arbetssökande och lediga tjänster, godkändes av ledamöterna i februari. Förändringarna ska bidra till att bättre matcha arbetskraftsutbudet och efterfrågan i hela unionen.


Det europeiska ungdomssysselsättningsinitiativet syftar till att stödja ungdomar som inte studerar, har jobb eller praktik, medan den europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter inrättades för att bekämpa arbetslösheten i fall där stora företag skurit ned produktionen i EU.

I en resolution som antogs i kammaren i juni uppmanade ledamöterna också till en uppdatering av EU:s långsiktiga finansieringsplan för att hantera arbetslösheten, särskilt bland unga människor. I juni inledde kommissionen en agenda för ny kompetens och nya arbetstillfällen som syftar till att öka anställningsbarheten.


Klicka här för mer information.

En Eurobarometerundersökning som gjorts på beställning av parlamentet visar att terrorism och arbetslöshetsfrågan prioriteras högst bland EU-medborgarna.