Stort stöd för EU-kommissionens dom mot Irland och Apple 

Pressmeddelande 
 
 

Dela den här sidan: 

EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager mottog stort stöd från parlamentet under onsdagens debatt i kammaren om EU-kommissionens dom mot skatteuppgörelsen mellan Irland och techgiganten Apple. Enligt EU-kommissionen är de skattelättnader som Irland beviljat Apple, vilket gjort att företaget kunnat betala avsevärt lägre skatt än andra företag under många år, olagliga.

En del ledamöter kritiserade Apples och Irlands planer på att överklaga EU-kommissionens beslut att Irland måste kräva tillbaka det olagliga stödet till Apple, som handlar om obetalda skatter och räntor. Margrethe Vestager sa dock att Irland har all rätt att göra så.


– Samtidigt har vi tagit ett ordentligt beslut, och vi kommer också att försvara det i domstol, sa hon.


Margrethe Vestager efterfrågade vidare under debatten bättre tillgång till basdata om storföretag. Sådan information borde offentliggöras, enligt EU:s konkurrenskommissionär, som också hänvisade till EU-kommissionens senaste förslag om land för land rapportering beträffande information som storföretags intjänade vinster och betalda skatter.


Bakgrund


EU-kommissionen har kommit fram till att de skatteförmåner som de irländska skattemyndigheterna beviljat Apple gjorde det möjligt för företaget att betala en effektiv bolagsskattesats på en procent av vinsterna hämtade i Europa år 2003, en siffra som sedan föll till 0,005 procent år 2014.


Enligt EU-kommissionen innebär det olagligt statsstöd, eftersom skatteförmånerna ger Apple en betydande fördel jämfört med andra företag som är föremål för samma nationella skatteregler.

 

EU-kommissionen har därför beslutat att Irland nu måste kräva tillbaka det olagliga stödet till Apple mellan 2003 och 2014, en summa som uppgår till 13 miljarder euro plus ränta. Irland har överklagat beslutet.


Efter utfrågningar av flera storföretags representanter, inklusive Apple, så slog parlamentets särskilda utskott för skattebeslut, som inrättades i svallvågorna från den så kallade ”LuxLeaks-skandalen” fast en lång lista med rekommendationer för att göra bolagsskatter i Europa mer öppna och rättvisa.