EU debatterar Arktis: ”Ska vara en arena för samarbete”

Omkring 280 miljarder ton glaciäris smälter varje år. Miljöhotet är emellertid bara en del av utmaningen. Tvisten om området norr om polcirkeln har, parallellt med världsklimatet, hettats upp när naturresurser där blir mer tillgängliga, nya sjövägar öppnas upp för handel och turism i kombination med en ökad militarisering av området. På onsdagen debatterar ledamöterna ett betänkande om en ny integrerad EU-politik för Arktis.

Nyhetsgrafik om Arktis
Isavsmältningen i Arktis har stora miljö- och geopolitiska effekter.

Europaparlamentets ledamöter förväntas efterlysa skydd av Arktis unika och känsliga ekosystem, samt förbud mot olje- & gasutvinning i området. Medeltemperaturen har stigit dubbelt så snabbt som det globala genomsnittet och havsisen under sommartid är 40 procent mindre än motsvarande mängd för 35 år sedan.


Isavsmältningen medför uppenbara miljöproblem. Enligt vissa beräkningar kan havsnivån komma att stiga med 50 centimeter under 2000-talet


Ökad militär närvaro

I takt med att polarisen smälter tillgängliggörs naturresurser som gas och olja, turismen beräknas öka i området och nya handelsvägar mellan Europa och Asien öppnas upp med avsevärt förkortade transporttider jämfört med i dag. Alla dessa omständigheter för med sig miljö- och geopolitiska utmaningar. Ledamöterna förväntas uppmärksamma både den upptrappade ryska militära närvaron i Arktis samt Kinas intresse för nya handelsfarleder och tillgången på energiresurser.


Urmas Paet (ALDE, Estland) är en av parlamentets föredragande i frågan.

– Arktis har länge varit en arena för konstruktiv internationell samverkan med få spänningar. Så vill vi att det ska vara även i fortsättningen. Det finns ett behov av att undvika militarisering av Arktis och internationell lag måste respekteras i regionen, säger han.


Omröstningen äger rum torsdag 16 mars.

Följ ärendet från förslag till lag

Motiverade av klimatförändring och politisk spänning, har parlamentsledamöter kommit med rekommendationer för hur resurserna på Arktis ska användas, samtidigt som skadorna på miljön minimeras.