Utsläppsgräns för medelstora förbränningsanläggningar 

Pressmeddelande 
 
 

Dela den här sidan: 

Det finns cirka 143 000 mellanstora förbränningsanläggningar inom EU ©AP Images/ European Union-EP  

På onsdagen antog parlamentet en lag om begränsningar av svaveldioxid- och kväveoxidutsläpp från medelstora förbränningsanläggningar, som exempelvis elgeneratorer och värmesystem för hemmabruk samt inom industrin. EU-länderna är i framtiden också skyldiga att avgöra om en strängare nivågräns kan bli aktuellt, ifall det skulle visa sig att den EU:s luftföroreningslagar inte följs. Lagtexten är ett resultat av informella förhandlingar mellan parlamentet och EU-ländernas ministerråd.

– Den här lagen fyller en lucka i lagen, ett kryphål vi haft mellan ekodesigndirektivet, som gäller för förbränningsanläggningar på mindre än en megawatt, och industriutsläppsdirektivet, för dem på mer än 50 megawatt. Utsläppsgränserna sätts på en ambitiös nivå, för att stegvis förbättra luftkvaliteten. Vi har också infört ett ordentligt skydd för driften av befintliga anläggningar, särskilt de små med en kapacitet på mindre än 5 megawatt. Det finns främst hos småföretag och är viktiga för att värma upp skolor, sjukhus och universitet, sade Andrzej Grzyb (EPP, PL) som lett lagstiftningsarbetet i parlamentet. Lagen, som har förhandlats tillsammans med ministerrådet, fick stöd i kammaren med 623 ja-röster. 70 Ledamöter röstade nej och 12 lade ner sina röster.


För nya anläggningar träder gränserna i kraft inom tre år. För befintliga anläggningar med en värmeeffekt på över 5 megawatt träder lagen om utsläppsbegränsningar av svaveldioxid (SO2), kväveoxid (NOx) och partiklar i kraft 2025. De minsta befintliga anläggningarna, som ofta finns hos småföretag, måste leva upp till de nya reglerna från och med 2030. Det handlar om maskiner med en installerad tillförd effekt på 1-5 megawatt.


Lagen hindrar inte EU-länderna från att införa ännu tuffare krav än de som nu har antagits. Parlamentet såg till att nationella myndigheter är skyldiga att avgöra om strängare begränsningar är nödvändiga i framtiden, om det skulle visa sig att EU:s luftföroreningslag inte följs.


Nästa steg


De nya utsläppsgränserna måste fortfarande godkännas av EU:s ministerråd innan de kan träda i kraft.


Bakgrund


Det finns i dag runt 143 000 "medelstora" förbränningsanläggningar inom EU, det vill säga de som har en installerad effekt på 1-50 megawatt. De används bland annat för att generera el, värma och kyla av bostäder, samt att producera el och ånga till industrin. Dessa anläggningar är också en av de största föroreningskällorna. Medan små förbränningsanläggningar regleras av EU:s ekodesigndirektiv och de största av industriutsläppsdirektv har de medelstora hittills inte varit reglerade på EU-nivå.

143,000  ; mellanstora förbränningsanläggningar inom EU