Direktlänk till huvudmenyn (tryck på returtangenten)
Gå till innehållet på sidan (tryck på "Välkommen")
Direktlänk till lista över andra webbplatser (tryck på returtangenten)

Nyhetsrummet

Kultur och utbildning

 

Parlamentet uppmärksammar 25 år med barnkonventionen

Övrigt Institutioner / Ungdom26-11-2014 - 15:49
Flicka bl¨ser ut ljus på en födelsedagstårta ©BELGAIMAGE_AGEFOTOSTOCK_67509911  

Under november månad fyller FN:s konvention om barnets rättigheter 25 år. Milstolpen uppmärksammas genom en debatt i parlamentet i eftermiddag, den 26 november. Inför debatten delade Mairead McGuinness, parlamentets vice ordförande, med sig av sina tankar om barnkonventionens betydelse. (Läs mer: Parlamentet uppmärksammar 25 år med barnkonventionen )

 
 
 

LUX filmdagar tar de tre finalisterna till LUX-priset 2014 till biografer nära dig. Priset delas varje år ut av Europaparlamentet. Men innan rösterna räknas i december får filmälskare i hela Europa chansen att se de tre filmerna och välja sina favoriter. I år kommer filmen att visas 165 gånger under LUX filmdagar, i samband med filmfestivaler, specialvisningar och andra evenemang, och tillsammans med presentationer, debatter och rundabords-samtal i alla de 28 medlemsländerna. (Läs mer: Biohösten i Europa: LUX filmdagar, snart på en filmduk nära dig )

 
 

Europeiska språkdagen: Hur många språk känner du igen?

Övrigt Kultur26-09-2014 - 10:50
 

Europeiska unionen har 24 officiella språk, och strävar efter att skydda sin språkliga mångfald. Varje medborgare har rätt att kommunicera med EU:s institutioner på sitt språk, och att få svar på samma språk. För att bevara flerspråkigheten i Europa och för att uppmuntra språkundervisning firas den Europeiska språkdagen den 26 september varje år sedan 2001. Testa vår språkfrågesport, och ta reda på hur många språk du känner igen. (Läs mer: Europeiska språkdagen: Hur många språk känner du igen? )

 
 

Jobb för unga: Hur väl lyckades insatserna skapa arbete för unga människor?

Övrigt Ungdom / Sysselsättningspolitik16-09-2014 - 18:52
 

I maj 2014 var 5,2 miljoner unga människor arbetslösa i EU. På onsdagen den 17 september kommer ledamöter att tillsammans med rådet och EU-kommissionen att utvärdera framgångarna för de två kärnprogrammen i det Europeiska ungdomsinitiativet: Den europeiska ungdomsgarantin, och Sysselsättningsinitiativet för unga (YEI). I vårt diagram ser du hur mycket ungdomsarbetslösheten utvecklats i Sverige och i övriga EU-länder under de senaste 15 åren. Följ debatten live på onsdag från kl. 9.00. (Läs mer: Jobb för unga: Hur väl lyckades insatserna skapa arbete för unga människor? )

 
 
Plenum på ett klick Nyhetsgrafik - Institutioner / Information27-08-2014 - 09:00

Att följa plenarsammanträdet har aldrig varit enklare. Klicka på grafiken för att följa debatterna direkt, få tillgång till talarlistor och hitta alla pressmeddelanden. Vill du veta vad EU-ledamöterna twittrar om? Besök Newshub, och glöm inte bort att följa de mest aktuella diskussionerna på Europaparlamentets Facebook-sida. (Läs mer: Plenum på ett klick )

 
 
Nyhetsgrafik  

Aktiva, utbildade och i många fall arbetslösa. Mer än 5,3 miljoner européer under 25 år kämpar för att hitta ett jobb, vilket ger frågan högsta prioritet i EU. Vad gör EU för att bekämpa ungdomsarbetslösheten? Läs mer och kolla in nyhetsgrafiken med mer fakta om dagens unga européer, inför Internationella ungdomsdagen som firas den 12 augusti. (Läs mer: Internationella ungdomsdagen: Ungas arbetslöshet, EU:s topprioritering )

 
 
 

Välkommen till Nuorgam i Finland, EU:s nordligaste punkt. Solen stryker över de utsträckta fjällen intill byn, medan fjällbjörkarna pressar sig upp genom snön. Våren är på väg, men den isande vinden kryper ännu in under kläderna. Det är i den här kyliga men storslagna miljön som samerna lever, EU:s enda officiella urbefolkning. Artikeln publicerades ursprungligen i maj i vår serie Europas utposter. Vi återpublicerar den idag för att uppmärksamma Internationella dagen för världens ursprungsfolk. (Läs mer: Europas norra utpost: Samisk kultur vitaliseras med EU:s hjälp )

 
 
Europaparlamentets första “instaträff” Bildgalleri - Institutioner / Information06-08-2014 - 09:00

I maj organiserade Europaparlamentet sin första “instaträff” i Strasbourg med följarna på Instagram. Deltagarna ombads ta bilder av och runt parlamentet och skicka dem med hashtaggen #EPinstameet. (Läs mer: Europaparlamentets första “instaträff” )

 
 

Parlamentets fem mest lästa artiklar

Övrigt Institutioner / Information04-08-2014 - 13:58
Illustration med bilder från de populäraste artiklarna  

Livskvalitet i Europa idag, Ukraina, en fototävling, det nya parlamentets sammansättning och billigare mobilsamtal var våra mest lästa artiklar under första halvan av året på parlamentets webbplats. Kolla in länkarna för att blicka tillbaka på höjdpunkterna under året än så länge. (Läs mer: Parlamentets fem mest lästa artiklar )

 
 

Upptäck Europa igen med parlamentets nya Foursquare-lista

Övrigt Institutioner / Information / Turism01-08-2014 - 09:00
Skärmdumpar från parlamentets listor på Foursquare  

En övergiven järnväg, ett sandslott och en hemlig sovjetisk bunker, förra året bjöd Europaparlamentet i vår lista på 28 gömda skatter i Europa, en i varje medlemsland. I år gör vi det till en tradition – Vill du upptäcka Europa en gång till med vår helt nya lista med tips på Foursquare? (Läs mer: Upptäck Europa igen med parlamentets nya Foursquare-lista )