Direktlänk till huvudmenyn (tryck på returtangenten)
Gå till innehållet på sidan (tryck på "Välkommen")
Direktlänk till lista över andra webbplatser (tryck på returtangenten)

Nyhetsrummet

Kultur och utbildning

 
Närbild Sehnalová  

Tänk dig att du råkar ut för en bilolycka, utan att du kan ringa efter hjälp. Snart kan din bil göra det för dig. Europaparlamentet debatterar på måndagen och röstar på tisdagen införandet av eCall, automatiska nödsignalsystem för bilar. Föredragande Olga Sehnalová (S&D, Tjeckien) förklarade efter utskottsomröstningen den 17 mars för oss varför eCall behövs, hur informationen skyddas och vad kostnaden blir för konsumenterna. (Läs mer: Ett gemensamt system för nödanrop i bilar: Intervju med Olga Sehnalová om eCall )

 
Europeisk film i den digitala tidsåldern: Hur nå en större publik? Nyhetsgrafik - Kultur24-04-2015 - 21:19

Att nå en större publik är en central utmaning för europeisk film, ofta begränsad till distribution i hemlandet. Den europeiska filmindustrin har ett stort inflytande över såväl Europas kulturella landskap som sysselsättning och ekonomisk tillväxt. För att hjälpa Europa att möta utmaningen kommer ledamöter att den 27 april diskutera och den 28 april att rösta i kammaren om hur europeisk film kan nå bredare publik, och bättre tävla mot USA. Se vår nyhetsgrafik för mer information. (Läs mer: Europeisk film i den digitala tidsåldern: Hur nå en större publik? )

 
 

Prenumerera, diskutera, skicka! Europaparlamentet på Reddit

Övrigt Information12-03-2015 - 14:08
Europaparlamentet i Strasbourg, kort informationstext om Reddit  

Europaparlamentets närvaro i sociala medier har berikats med ytterligare en plattform. Du kan nu hitta oss på Reddit, eller som många användare känner det som ”internets förstasida”. På Europaparlamentets sida på Reddit kan du ta del av information och diskutera parlamentets och utskottens arbete. Var med, kommentera och bidra med länkar och källor på r/europeanparliament. (Läs mer: Prenumerera, diskutera, skicka! Europaparlamentet på Reddit )

 

Utforska, läs och upptäck: 100 böcker om Europa

Övrigt Kultur04-03-2015 - 18:15
Schulz i talarstolen, framför deltagare  

Europaparlamentet presenterar ett urval av böcker, studier och vetenskapliga verk som handlar om de idéer som europeisk integration och politisk filosofi bygger på. På en särskild webbplats kan läsare upptäcka böcker på flera olika språk, från författare från hela Europa. Syftet med projektet är att presentera idéerna och människorna bakom den europeiska integrationen, vilka också kan hjälpa oss hitta lösningar på de utmaningar Europa nu står inför. (Läs mer: Utforska, läs och upptäck: 100 böcker om Europa )

 

Privata sektorn och internationell utveckling: Hur ska det gå till?

Övrigt Institutioner / Information04-03-2015 - 18:00
Skärmdump från LinkedIn  

Den konservative brittiske ledamoten Nirj Deva arbetar med ett betänkande som handlar om vilken roll den privata sektorn kan ha för att främja utveckling i världen. Nu är han intresserad av att höra din åsikt. Från och med idag arrangerar vi en öppen diskussion i Europaparlamentets grupp på LinkedIn. Du är välkommen att delta och diskutera med Deva, och ge synpunkter till hans betänkande. (Läs mer: Privata sektorn och internationell utveckling: Hur ska det gå till? )

 

Tävla & bli vår gästfotograf: Europaåret för utvecklingssamarbete i fokus

Övrigt Institutioner / Kultur04-03-2015 - 15:33
Ett improviserat klassrum för flyktingbarn i Harmanli, Bulgarien ©Hristo Rusev/www.hristorusevphotography.blogspot.com  

Klara, färdiga.. plåta. Under året välkomnar vi dig att delta I vår fototävling, inspirerad av Europaåret för utvecklingssamarbete 2015. Varje månad till och med september kommer vi att presentera ett nytt, utvecklingsrelaterat ämne. Skicka din bild, inspirerat av månadens tema, tillsammans med anmälningsblanketten, och du kan bli inbjuden till Strasbourg för att göra ett fotoreportage. (Läs mer: Tävla & bli vår gästfotograf: Europaåret för utvecklingssamarbete i fokus )

 

Kulturhuvudstäder 2015: Mons och Plzeň

Övrigt Kultur16-02-2015 - 14:59
Bildcollage: Stadskärnorna i Mons och Plzeň  

Plzeň i Tjeckien och Mons i Belgien är Europas kulturhuvudstäder 2015. Aten blev 1985 den första kulturhuvudstaden, och sedan dess har konceptet spridit ljus över den europeiska mångfalden såväl som gynnat en gemensam europeisk identitet. Äver 50 städer runt om i Europa har redan haft äran att bli kulturhuvudstad och sedan 2011 får två städer varje år dela på titeln. (Läs mer: Kulturhuvudstäder 2015: Mons och Plzeň )

 

"Internet är för alla" - Ledamöter röstar för fortsatt flerpartsmodell

Plenarsammanträde Information / Informationssamhället11-02-2015 - 16:34
Tangentbord. ©BELGA_IMAGEBROKER  

Tekniska standarder och ett välfungerande internet är några av ämnena som diskuteras varje år under Forumet för förvaltning av internet (IFG). Det är ett flerpartsforum, grundat av FN, som nu måste förlängas om det ska fortsätta. Därför har Europaparlamentet antagit en resolution som uppmanar FN att förnya IFG:s mandat. (Läs mer: "Internet är för alla" - Ledamöter röstar för fortsatt flerpartsmodell )

 

Debatt och omröstning: Bortförda barn vid internationella vårdnadstvister

Övrigt Rättsliga och inrikes frågor / Ungdom10-02-2015 - 18:51
Illustration av en vårdnadstvis. ©BELGA_EASYFOTOSTOCK  

När en förälder utan tillstånd tar med sig sitt barn till ett annat land, lämnas den andra föräldern i ett besvärligt rättsligt läge. För att säkerställa att det bortförda barnet snabbt kan komma tillbaka hem har över 90 länder, däribland EU-länderna, anslutit sig till Haagkonventionen, som erbjuder ett gemensamt juridiskt ramverk. Ledamöter debatterar idag och röstar imorgon om en resolution för att ytterligare åtta länder ansluter sig till konventionen. Följ detta live på vår webbplats. (Läs mer: Debatt och omröstning: Bortförda barn vid internationella vårdnadstvister )

 

Tävla & bli vår gästfotograf: Europaåret för utvecklingssamarbete i fokus

Övrigt Utveckling och samarbete / Kultur / Utbildning05-02-2015 - 14:35
Hand tecknar en världskarta på en mans rygg. ©Emanuel Gesang/United/www.emanuelgesang.com  

Klara, färdiga.. plåta. Under året välkomnar vi dig att delta I vår fototävling, inspirerad av Europaåret för utvecklingssamarbete 2015. Varje månad till och med september kommer vi att presentera ett nytt, utvecklingsrelaterat ämne. Skicka din bild, inspirerat av månadens tema, tillsammans med anmälningsblanketten, och du kan bli inbjuden till Strasbourg för att göra ett fotoreportage. (Läs mer: Tävla & bli vår gästfotograf: Europaåret för utvecklingssamarbete i fokus )