Direktlänk till huvudmenyn (tryck på returtangenten)
Gå till innehållet på sidan (tryck på "Välkommen")
Direktlänk till lista över andra webbplatser (tryck på returtangenten)

Nyhetsrummet

Kultur och utbildning

 
Kvinna sitter med surfplatta och parlamentets nya app  

Smygtitta i lådorna och lär dig mer om Europaparlamentet och om EU-valet 2014 och tävla mot dina vänner i olika EU- och bildfrågesporter. Appen som är den första som Europaparlamentet tagit fram för surfplattor är ett kul sätt att lära sig om parlamentet och vad det gör inför det kommande valet i maj. (Läs mer: Packa in ditt Europaparlament – parlamentets första app för din surfplatta )

 
 
An expert from Bulgaria's National History Museum shows an ancient coin, featuring Alexander The Great. ©BELGA_AFP_N.DOYCHINOV  

An informal deal with Council on revised rules to help member states recover cultural objects unlawfully removed from their territory was endorsed by the Culture and Education Committee on Thursday by 14 votes to one. (Read more: Return of illegally exported cultural objects: culture MEPs back simpler rules)

 
 
Marie-Christine Vergiat intervjuas  

Varje år förs ungefär 40 000 kulturella föremål illegalt ut ur medlemsländer. Bara ett fåtal kommer någonsin tillbaka. Den 10 april röstar Kulturutskottet (CULT) om en informell överenskommelse med rådet om att revidera EU:s lagtstiftning för att underlätta att dessa föremål återlämnas. Inför omröstningen talade vi med föredragande Marie-Christine Vergiat (GUE/NGL) från Frankrike, som förklarade vad som förändras med de nya reglerna. (Läs mer: Stulna kulturskatter: “Varje medlemsland bör få bestämma vad som är kulturarv” )

 
 

Webbsändning: Ny teknologi i undervisning och inlärning på schemat

Övrigt Institutioner / Utbildning07-04-2014 - 18:56
Datorskärm i kammaren illustrerar kommande webbsändning  

Ny utbildnings- och undervisningsteknologi står på schemat tisdagen den 8 april. Då arrangerar Enheten för bedömning av vetenskapliga och tekniska alternativ (STOA) på Europaparlamentet en workshop på ämnet. En högaktuell fråga, då en sammanställning från parlamentets utredningstjänst visar att barn blir aktiva på nätet redan från sju års ålder, och 76 procent av alla hushåll har bredband, samtidigt som bara var femte student i EU tar del av bra “digital undervisning”. Följ evemanget på nätet. (Läs mer: Webbsändning: Ny teknologi i undervisning och inlärning på schemat )

 
 
Twittercity: Din interaktiva guide till Europaparlamentet på Twitter Nyhetsgrafik - Information28-03-2014 - 11:48

Det snabbaste sättet att få uppdateringar om beslut som fattas i Europaparlamentet är via Twitter. Med sina 140 tecken långa meddelanden har det sociala nätverket blivit det främsta alternativet för politiker, journalister och andra nyhetstörstande. Men hur ska du hitta vilka som är de mest relevanta för dig bland Europaparlamentets närmare hundra olika konton? Vår interaktiva Twitterkarta visar dig vägen. (Läs mer: Twittercity: Din interaktiva guide till Europaparlamentet på Twitter)

 
 

EYE2014: Vad händer? – Läs hela programmet

Övrigt Ungdom27-03-2014 - 13:46
Europaparlamentets byggnad i Strasbourg  

Inför EU-valet kommer 6 000 unga människor att mötas under det Europeiska ungdomsevenemanget den 9-11 maj i Strasbourg. De kommer att delta i workshops, utfrågningar, debatter och diskussioner organiserade av Europaparlamentet och dess samarbetspartners. Alla aktiviteterna grupperas i fem angelägna frågor för unga européer idag: ungdomsarbetslöshet, den digitala revolutionen, framtidens EU, hållbarhet och europeiska värden. (Läs mer: EYE2014: Vad händer? – Läs hela programmet)

 
 

Ledamöter röstar för att skydda nätneutralitet

Övrigt Information19-03-2014 - 19:17
Illustration med internetkabel kopplad till jordglob ©BELGA_SCIENCE  

Att behöva sitta och vänta framför en skärm på att webbplatsers innehåll ska ladda kan vara såväl irriterande som skadligt för ditt företag. Långsammare hastighet kan bero på belastningar på nätverket under vissa tider men det kan också bero på att internetleverantören begränsar tillträdet till vissa tjänster och applikationer, exempelvis hos konkurrenter. Den 18 mars röstade parlamentets industriutskott för ett förbud mot den här typen av agerande som bryter mot principen om nätneutralitet. (Läs mer: Ledamöter röstar för att skydda nätneutralitet)

 
 

Europeiska ungdomsevenemanget – delta på nätet

Övrigt Ungdom05-03-2014 - 14:54
Två unga människor med plakat för evenemanget i en kö  

Tusentals unga européer har ansökt om att delta i det europeiska ungdomsevenemanget (EYE2014) i Strasbourg i maj. För alla dem som inte har möjlighet att vara med på plats fysiskt kommer där att finnas många olika sätt att följa och delta i evenemanget på nätet. (Läs mer: Europeiska ungdomsevenemanget – delta på nätet)

 
 

Ungdomsgarantin: att gå från ord till handling

Plenarsammanträde Ungdom27-02-2014 - 15:49
 

Över fem miljoner unga européer saknar jobb. EU har infört en ungdomsgaranti för att stävja utvecklingen. Den 26 februari frågade ledamöter ut EU-kommissionen och rådet om hur den tillämpas i medlemsländerna, varav vissa har extremt höga ungdomsarbetslöshetsnivåer. Kolla in vår karta för att lära dig mer om de senaste ungdomsarbetslöshetssiffrorna i Europa. (Läs mer: Ungdomsgarantin: att gå från ord till handling)

 
 

Live: Parlamentet beslutar om större tillgång i EU till musiktjänster på nätet

Övrigt Kultur / Informationssamhället03-02-2014 - 17:51
Musiksymbol på blå datortangent illustrerar digitala musiktjänster  

Mer än 500 legala digitala musiktjänster i världen erbjuder 30 miljoner låtar till konsumenter. Men i EU finns bara en musiktjänst som är tillgänglig i alla medlemsländer till skillnad mot USA som har 21 tjänster. Européerna saknar fortfarande en bred tillgång till olika utbud, och tjänsteleverantörerna möts av en labyrint av licenser och rättighetsföreträdare. På tisdag, den 4 februari, debatterar och röstar Europaparlamentet om ett förslag till musiklicensiering som gäller i hela EU. (Läs mer: Live: Parlamentet beslutar om större tillgång i EU till musiktjänster på nätet)