Direktlänk till huvudmenyn (tryck på returtangenten)
Gå till innehållet på sidan (tryck på "Välkommen")
Direktlänk till lista över andra webbplatser (tryck på returtangenten)

Nyhetsrummet

Kultur och utbildning

 

Årets vinnare av det Europeiska Karlspriset för ungdomar är...

Övrigt Kultur / Ungdom04-05-2016 - 08:30
Group photo of the 2016 Youth Charlemagne Prize Ceremony in Achen  

På tisdagen den 3 maj delades det Europeiska Karlspriset för ungdomar ut under den årliga prisceremonin i Aachen, Tyskland. Förstapriset gick i år till det italienska projektet InteGREAT, som syftar till att integrera flyktingar i EU. Andrapriset tilldelades ett grekiskt projekt som skapat ett digitalt spel för surfplattor: "Searching for Charlemagne". Tredjepriset gick till Storbritannien och projektet Young European Council, en internationell konferens för unga med passion för Europas framtid. (Läs mer: Årets vinnare av det Europeiska Karlspriset för ungdomar är... )

 
Damian Drăghici intervjuas  

Kan EU-undervisning i skolan ge oss en bättre förståelse för vad projektet egentligen handlar om? På måndagen den 11 april debatterar europaparlamentarikerna om ett icke-lagstiftningsbetänkande som uppmanar medlemsländerna att stärka den europeiska dimensionen i utbildningen. Det ska i sin tur öka medborgarnas EU-engagemang. Kammaren röstar om förslaget på tisdagen. Innan måndagens debatt talade vi med föredragande Damian Drăghici (S&D, Rumänien). (Läs mer: EU-kunskap i skolan – en nyckel för att återupptäcka det europeiska projektet? )

 

Praktik på Europaparlamentet: Skicka din ansökan senast 15 maj

Övrigt Institutioner / Ungdom08-04-2016 - 13:08
Gruppbild praktikanter i kammaren i Bryssel  

En praktiktjänst på Europaparlamentet är en unik möjlighet att få en praktisk erfarenhet i en internationell och multikulturell miljö. Om du vill bli en del av parlamentets dagliga verksamhet, missa inte chansen att ansöka om en praktikplats innan den 15 maj. Läs vidare för mer information om hur du ansöker. (Läs mer: Praktik på Europaparlamentet: Skicka din ansökan senast 15 maj )

 
Parlamentsbyggnaden  

Europeiska ungdomsevenemanget som går av stapeln i Europaparlamentet i Strasbourg den 20-21 maj kommer att vara ett unikt tillfälle för 7 500 unga européer att säga sin mening. I en tid då Europa möter utmaningar på många fronter ska deltagarna, alla mellan 16 och 30 år, utbyta idéer om EU:s framtid och andra frågor. Som en uppföljning kommer en rapport med idéerna som diskuterades under evenemanget att presenteras för ledamöter. Följ #EYE2016 för att få allt det senaste inför evenemanget. (Läs mer: #EYE2016: Parlamentet öppnar dörrarna för 7 500 unga européer )

 

Frukt & mjölk i skolan: “Bra skapa en länk mellan producenter och konsumenter”

Plenarsammanträde Jordbruk / Ungdom / Folkhälsa07-03-2016 - 12:33
Tarabella intervjuas, håller ett äpple i handen  

EU:s program för frukt och grönsaker i skolan, samt program för mjölk i skolan, som hjälper skolor att erbjuda barn färska livsmedel kommer att slås ihop. I processen för att utveckla programmen har Europaparlamentet lyckats säkra ytterligare finansiering och mer fokus på utbildningssidan. Kammaren ska diskutera programmet i kammaren på måndag den 7 mars, och rösta om det dagen efter. Föredragande Marc Tarabella (S&D, Belgien) har ett enkelt, och välbekant budskap: ”Ett äpple om dagen..” (Läs mer: Frukt & mjölk i skolan: “Bra skapa en länk mellan producenter och konsumenter” )

 

Europeiska Karlspriset för ungdomar 2016: Anmälningstiden förlängd till 15/2

Övrigt Institutioner / Ungdom22-01-2016 - 15:32
Vinnarna tillsammans i parlamentslokalerna  

Är du 16-30 år och driver ett projekt med europeisk dimension? Från den 15 oktober kan projekt som främjar Europa bland unga människor börja tävla om det nionde Karlspriset för unga. Vinnande projekt kommer inte bara att kunna dra nytta av den ökade uppmärksamheten och mediebevakningen, utan också från prispengarna för att fortsätta utveckla initiativet. Anmälningstiden under vilken du kan anmäla dig för den nionde utgåvan av Europeiska Karlspriset för unga har förlängts till den 15 februari. (Läs mer: Europeiska Karlspriset för ungdomar 2016: Anmälningstiden förlängd till 15/2 )

 

Språkquiz i juletid

Övrigt Kultur / Utbildning22-12-2015 - 11:00
 

Testa dina kunskaper i europeiska språk. Vet du hur man säger choklad eller ren på tjeckiska? Eller present på portugisiska? Testa, spela och lär! (Läs mer: Språkquiz i juletid )

 

Filmen Mustang vinnare av årets LUX-pris

Plenarsammanträde Kultur24-11-2015 - 15:41
Mustang is the winner of this year's LUX Film Prize  

På tisdagen meddelade Europaparlamentets talman Martin Schultz under en ceremoni i plenisalen i Strasbourg att filmen Mustang vinner EU-parlamentets LUX-pris för 2015. Mustang handlar om fem systrar som har lovats bort till makar genom tvångsäktenskap, men som är fast beslutna att leva sina egna liv och bryta sin familjs traditioner. (Läs mer: Filmen Mustang vinnare av årets LUX-pris )

 

Följ live: Parlamentet delar ut LUX-priset 2015

Plenarsammanträde Kultur24-11-2015 - 09:49
LUX-priset  

Europaparlamentets ledamöter ska utse vinnaren av årets LUX-pris på tisdagen den 24 november. De tre filmer, av två manliga och två kvinnliga regissörer, som har nått finalplats i tävlingen, är Mediterranea, Mustang och Urok ( ung. ”Lektionen”). LUX-priset delas ut till filmer som främjar europeisk film, värden och sociala frågor. Följ prisutdelningen live på vår webbplats. (Läs mer: Följ live: Parlamentet delar ut LUX-priset 2015 )

 

LUX-priset 2015: Vi snackar film

Övrigt Kultur11-11-2015 - 18:47
Nyhetsgrafik över processen  

LUX-priset handlar inte bara om att uppmärksamma några av de bästa europeiska filmerna, det är också en möjlighet att visa upp filmerna för publik i alla de 28 medlemsländerna. Delta i diskussionen på sociala medier, njut av filmerna och lär dig mer om LUX-priset och människorna vars kreativitet och passion har skapat årets finalistfilmer: Mediterranea, Mustang och The Lesson. (Läs mer: LUX-priset 2015: Vi snackar film )