Direktlänk till huvudmenyn (tryck på returtangenten)
Gå till innehållet på sidan (tryck på "Välkommen")
Direktlänk till lista över andra webbplatser (tryck på returtangenten)

Nyhetsrummet

Kultur och utbildning

 

”Den 28 juli 1914, dagen då en isolerad kris, blev en global konflikt”

Övrigt Institutioner / Kultur28-07-2014 - 17:32
Ferdinand inspekter trupper, svartvit bild ©BELGA_AFP_HISTORICAL ARCHIVES OF SARAJEVO  

För exakt 100 år sedan förklarade Österrike-Ungern krig mot Serbien vilket startade en konflikt som snart skulle sprida sig genom hela Europa och världen, och få benämningen ”det stora kriget” (the Great War) och så småningom ”första världskriget”. – Att minnas denna läxa är bästa sättet att hedra dem som slogs och som stupade, sade Europaparlamentets talman Martin Schulz inför denna sorgliga årsdag. (Läs mer: ”Den 28 juli 1914, dagen då en isolerad kris, blev en global konflikt” )

 
 

Erasmus slår nya rekord

Övrigt Institutioner / Utbildning / Ungdom25-07-2014 - 15:33
Studenter studerar tillsammans utomhus © Belga/Easyphotostock/T. Olson  

Erasmus blir bara större och bättre! Rekordmånga 270 000 studenter deltog i ett av EU:s allra populäraste program studerade eller utbildade sig utomlands under 2012-2013. Och ännu fler väntas kunna göra detsamma under åren som kommer, då Europaparlamentet ställde sig bakom det nya och förbättrade Erasmus+-programmet som startar i september. Läs mer om de populäraste destinationerna och vilka studenter som deltar mest i programmet. (Läs mer: Erasmus slår nya rekord )

 
 
Bildcollage med finalisterna  

De tre filmer som tävlar om årets LUX-pris har nu presenterats. De tre filmerna är slovenska ”Razredni sovražnik” (Class enemy , ung. Klassfiende), franska filmen Bande de filles (Girlhood, ung. Tjejgänget) och den polsk-danska samproduktionen ”Ida” kommer att tävla om Europaparlamentets årliga pris. Finalisterna kommer att textas till EU:s 24 officiella språk, och kommer att visas i alla 28 medlemsländerna under LUX-filmdagar. Vinnaren utses av ledamöterna och presenteras den 17 december. (Läs mer: Slovensk, fransk och polsk/dansk film tävlar om LUX-priset 2014 )

 
 
En åhörare med EYE-tröja sittar och lyssnar till slutdiskussionen i kammaren  

Slutrapporten från det Europeiska ungdomsevenemanget EYE2014 har nu överlämnats till ledamöterna. I maj, strax innan EU-valet, välkomnade Europaparlamentet tusentals unga människor från hela Europa till Strasbourg. Där diskuterade de och utbytte idéer om Europas framtid. Ungefär 5 500 unga människor, 16-30 år, från alla EU:s medlemsländer och från länder utanför EU deltog i evenemanget som gick av stapeln den 9-11 maj. (Läs mer: Nya perspektiv för ett bättre Europa – Slutrapporten från EYE2014 klar )

 
 

Genom våra gästfotografers linser - Bildreportage

Övrigt Institutioner / Kultur09-07-2014 - 14:30
Gabor Szello med kamera i parlamentets atrium  

Den första plenarsessionen i Strasbourg bevakades av vinnarna i vår tävling, våra två gästfotografer. Gábor Szellő, är en frilansfotograf från Ungern, och utsågs till juryns vinnare, medan Alessandra Giansante, som är en grafisk designer/fotograf från Italien, vann publikens pris. De berättade för oss om sina intryck. (Läs mer: Genom våra gästfotografers linser - Bildreportage )

 
 

LUX-priset 2014: 10 finalister presenterade

Övrigt Kultur06-07-2014 - 19:00
Collage med bilder från de tio filmerna  

10 filmer, 28 länder, ett pris. Varje år delar Europaparlamentet ut LUX-priset till den främsta inom europeisk film. De nominerade filmerna till årets pris har nu presenterats vid den 49e Internationella filmfestivalen i Karlovy Vary i Tjeckien. Läs mer om vilka filmer som valts ut i år. De tre finalisterna kommer att presenteras i slutet på juli. (Läs mer: LUX-priset 2014: 10 finalister presenterade )

 
 

Utställning: Europaparlamentets gästfotograf

Övrigt Institutioner / Kultur30-06-2014 - 17:53
Fotograf tar bilder i Europaparlamentets atrium  

"Nowadays" av Gábor Szellő och "We want free landscape" av Alessandra Giansante valdes ut som de allra bästa bidragen i tävlingen för att bli Europaparlamentets gästfotograf. Verken visas just nu upp tillsammans med de andra vinnarna i Europaparlamentet i Strasbourg. Även om utställningen är på temat ”På väg att rösta – Valdagen” visas alla de främsta bidragen upp. (Läs mer: Utställning: Europaparlamentets gästfotograf )

 
 
Bildcollage över föremålen  

En bränd träbit, en gammal lampa, en hockeypuck – vad har de gemensamt? Vart och ett av föremålen är en påminnelse om en särskild relation som gått i kras. Parlamentarium – Europaparlamentets besökscenter i Bryssel – står värd för en utställning från Zagrebs Museum för brustna relationer (“Museum of Broken Relationships”). Få en försmak, och kolla in några av historierna i vårt bildspel, innan du gör ett besök. Utställningen är öppen för allmänheten fram till mitten av oktober. (Läs mer: ”Tysta vittnesmål om kärlek och relationer som vissnat” fyller Parlamentarium )

 
 

Gästfotograf – Vinnarna

Övrigt Institutioner / Kultur13-06-2014 - 14:53
(Ovan) Alessandra Giansantes bidrag med plastpåse som flyger i vinden över fält; (nedan) Gábor Szellős bidrag med plastpåse på sophög  

Gábor Szellő och Alessandra Giansante, det heter vinnarna i vår utmaning om att bli gästfotograf. Tävlingen hölls under våren, mellan januari och maj, med ett tema i månaden. De 10 främsta bidragen valdes varje månad ut och publicerades på våra sociala medieplattformar. En expertpanel valde ut Szellő som juryns vinnare, medan Giansante fick allmänhetens pris, efter att flest "gillat" hennes bilder, att de fått flest likes på Facebook och Flickr. (Läs mer: Gästfotograf – Vinnarna )