Direktlänk till huvudmenyn (tryck på returtangenten)
Gå till innehållet på sidan (tryck på "Välkommen")
Direktlänk till lista över andra webbplatser (tryck på returtangenten)

Nyhetsrummet

Kultur och utbildning

 

Kulturhuvudstäder 2015: Mons och Plzeň

Övrigt Kultur16-02-2015 - 14:59
Bildcollage: Stadskärnorna i Mons och Plzeň  

Plzeň i Tjeckien och Mons i Belgien är Europas kulturhuvudstäder 2015. Aten blev 1985 den första kulturhuvudstaden, och sedan dess har konceptet spridit ljus över den europeiska mångfalden såväl som gynnat en gemensam europeisk identitet. Äver 50 städer runt om i Europa har redan haft äran att bli kulturhuvudstad och sedan 2011 får två städer varje år dela på titeln. (Läs mer: Kulturhuvudstäder 2015: Mons och Plzeň )

 
 

"Internet är för alla" - Ledamöter röstar för fortsatt flerpartsmodell

Plenarsammanträde Information / Informationssamhället11-02-2015 - 16:34
Tangentbord. ©BELGA_IMAGEBROKER  

Tekniska standarder och ett välfungerande internet är några av ämnena som diskuteras varje år under Forumet för förvaltning av internet (IFG). Det är ett flerpartsforum, grundat av FN, som nu måste förlängas om det ska fortsätta. Därför har Europaparlamentet antagit en resolution som uppmanar FN att förnya IFG:s mandat. (Läs mer: "Internet är för alla" - Ledamöter röstar för fortsatt flerpartsmodell )

 
 

Debatt och omröstning: Bortförda barn vid internationella vårdnadstvister

Övrigt Rättsliga och inrikes frågor / Ungdom10-02-2015 - 18:51
Illustration av en vårdnadstvis. ©BELGA_EASYFOTOSTOCK  

När en förälder utan tillstånd tar med sig sitt barn till ett annat land, lämnas den andra föräldern i ett besvärligt rättsligt läge. För att säkerställa att det bortförda barnet snabbt kan komma tillbaka hem har över 90 länder, däribland EU-länderna, anslutit sig till Haagkonventionen, som erbjuder ett gemensamt juridiskt ramverk. Ledamöter debatterar idag och röstar imorgon om en resolution för att ytterligare åtta länder ansluter sig till konventionen. Följ detta live på vår webbplats. (Läs mer: Debatt och omröstning: Bortförda barn vid internationella vårdnadstvister )

 
 

Tävla & bli vår gästfotograf: Europaåret för utvecklingssamarbete i fokus

Övrigt Utveckling och samarbete / Kultur / Utbildning05-02-2015 - 14:35
Hand tecknar en världskarta på en mans rygg. ©Emanuel Gesang/United/www.emanuelgesang.com  

Klara, färdiga.. plåta. Under året välkomnar vi dig att delta I vår fototävling, inspirerad av Europaåret för utvecklingssamarbete 2015. Varje månad till och med september kommer vi att presentera ett nytt, utvecklingsrelaterat ämne. Skicka din bild, inspirerat av månadens tema, tillsammans med anmälningsblanketten, och du kan bli inbjuden till Strasbourg för att göra ett fotoreportage. (Läs mer: Tävla & bli vår gästfotograf: Europaåret för utvecklingssamarbete i fokus )

 
 

EYE-utfrågningarna – De unga sade sin mening

Övrigt Ungdom03-02-2015 - 16:03
Collage med bilder från utfrågningarna  

Vem påstår att unga människor inte vill engagera sig? Förra året samlades 6 000 unga européer i Strasbourg för Europeiska ungdomsevenemanget, EYE 2014, med målsättningen att hitta nya idéer för ett bättre Europa. En grupp unga som deltog vid EYE 2014 fick nyligen möjlighet att presentera några av de mest relevanta idéerna som samlades in under evenemanget för ledamöter i Europaparlamentet. (Läs mer: EYE-utfrågningarna – De unga sade sin mening )

 
 
Loggan för Europeiska Karlspriset för ungdomar 2015  

Sökandet har börjat efter 2015 års vinnare av Europeiska Karlspriset för ungdomar har börjat. Är du mellan 16 och 30 år och har organiserat ett projekt med en europeisk dimension? Du har på dig fram till den 23 februari att ansöka med ditt projekt och ta chansen att vinna pengar så väl som en resa till Aachen och Europaparlamentet. (Läs mer: Deadline för att ansöka till Europeiska Karlspriset, nu 23 februari – ta chansen )

 
 

Koppla upp dig: Upptäck Europaparlamentet i sociala medier

Övrigt Institutioner / Information22-01-2015 - 16:41
 

Från Pinterest till LinkedIn, Europaparlamentet har närvaro på nästan alla större sociala medie-plattformar, för att på bästa sätt kunna informera om vad institutionen gör. Via plattformarna erbjuder vi inte bara bakgrunder, och de senaste nyheterna, utan även videor, foton, nyhetsgrafik och möjligheten att diskutera olika ämnen. Kolla in vår interaktiva nyhetsgrafik för att få smakprov på vad vi erbjuder i olika sociala medier. (Läs mer: Koppla upp dig: Upptäck Europaparlamentet i sociala medier )

 
 
En av deltagarna i det Europeiska ungdomsevenemanget som ägde rum i maj 2014 under några dagar i Strasbourg.  

I maj 2014 möttes 6000 unga européer i Strasbourg för att diskutera Europas framtid. Vad hände med deras idéer? Den 20, 22 och 29 januari presenterar några av dem som deltog i Europeiska ungdomsevenemanget EYE 2014 idéerna för flera av parlamentets utskott. (Läs mer: Utfrågningar om EYE 2014 – Politiker lyssnar på de ungas röst )

 
 

Ukraina, den nya kommissionen och skatteplanering: heta ämnen på LinkedIn 2014

Övrigt Institutioner / Information23-12-2014 - 09:00
Europaparlamentets sida på LinkedIn.  

"EU borde helt enkelt hålla sig borta från Ukraina"..."EU kan inte hålla sig borta från Ukraina"..."Europa och USA behöver den ryska marknaden och sanktioner är inte ett alternativ." Våra 14 000 medlemmarna i Europaparlamentets grupp på LinkedIn saknar inte åsikter och bara i år deltog de i fler än 650 diskussioner. När 2014 går mot sitt slut är det dags att titta tillbaka på de ämnen som debatterades flitigast. (Läs mer: Ukraina, den nya kommissionen och skatteplanering: heta ämnen på LinkedIn 2014 )