Dela den här sidan: 

Nuri Kino tar emot Europaparlamentets journalistpris 2010 av talman Jerzy Buzek. © Europaparlamentet - Audiovisuella enheten 

Kajsa Norell och Nuri Kino får Europaparlamentets radiojournalistpris för föredömligt journalistiskt arbete i sin rapportering om EU:s ekonomiska stöd till Turkiet. Onsdagen, den 13 oktober, tog de emot priset av parlamentets talman Jerzy Buzek. Journalistpriset i kategorierna press, tv och internet går till journalister från Polen, Storbritannien och Ungern. Varje pristagare får 5 000 euro.

- Europaparlamentet vill främja kritisk och opartisk journalistik. Jag vet hur svårt det kan vara att förklara Europa, och EU:s politik och beslut. Men det är nödvändigt, sa talmannen Buzek under ceremonin.


- Jag kommer från ett land där journalister under nästan femtio år inte tilläts publicera vad de såg, skriva vad de tänkte eller säga högt ut vad de kände. Jag vet hur värdefulla dessa värderingar - dessa gemensamma europeiska värderingar - är. Jag är övertygad om att det är än mer viktigt att lyssna till dem som är kritiska, för de tillför en kontroll och tvingar oss att förklara vår politik bättre och ibland hjälper de oss att hitta fel vi kan ha begått, fortsatte han.


Tillägnar priset fängslade journalister


Kajsa Norell och Nuri Kino från Ekot på Sveriges Radio får priset för sin rapportering om EU:s ekonomiska stöd till Turkiet. Som deras inslag visar når inte EU-bidragen fram hela vägen till den turkiska bonden. Programmet ger prov på ypperlig undersökande journalistik, både från den turkiska landsbygden och Ankara, och med sitt utmärkta val av både ämne och tidpunkt lyckas programmakarna behålla lyssnarnas uppmärksamhet.


- Mest av allt tillhör det här priset våra källor, på landsbygden i Turkiet och i Ankara. Vi vill också tillägna det alla våra kollegor världen över som arbetar under allt hårdare villkor. Det här priset tillägnar vi också de journalister som sitter i fängelse och de som förlorat livet under sitt arbete, sa Nuri Kino när han tog emot priset.


Kajsa Norell är i Australien och kunde därför inte närvara vid ceremonin.


Vinnare i kategorierna press, TV och internet


Witold Szabłowski från den polska dagstidningen Gazeta Wyborcza fick priset i kategorin press för sin artikel ”I dag sköljs två kroppar upp på land”. Artikeln beskriver på ett gripande sätt problemet med olaglig invandring till EU – ett problem som är långt ifrån löst på unionsnivå.


Zsolt Németh från ungerska MTV vann tv-kategorin för programmet ”Euforia”. Det är en lättfattlig introduktion till EU:s historia för dem som är mindre bevandrade i EU:s verksamhet och för de yngre generationerna. Juryn lovordade programmets höga kvalitet och dess fantasirikedom, som ofta saknas i tv-program om EU. Det viktiga här var att det ungerska programmet lyckas vara ”attraktivt, roligt och informativt på en och samma gång”.


James Clive-Matthews från Storbritannien vann internet-priset för blogginlägget ”EUtopia – Hur många procent av lagarna kommer från EU?” Enligt juryn har författaren gjort ”ett enastående forskningsarbete”, artikeln är mycket ”begriplig, övertygande och är skriven med humor”. Journalisten, ”en av de få bloggare som på allvar skriver om EU”, har gjort ett seriöst statistiskt och jämförande arbete, samtidigt som ”det är ett stort nöje” att läsa hans artikel.