Dela den här sidan: 

Parlamentet insisterar på att banker måste erbjuda ett betalkonto till alla lagligen bosatta i EU ©Belga/Belgian Freelance/D.Rys 

Alla som bor lagligt i EU bör kunna öppna ett vanligt betalkonto i en bank, och denna rätt ska inte nekas med hänvisning till personens nationalitet eller bostadsort, säger ledamöterna som på torsdagen röstade om ett lagförslag med detta syfte. Avgifter och regler för dessa konton ska vara insynsvänliga och jämförbara och det ska vara lätt att byta till ett annat konto med bättre villkor, skriver ledamöterna som nu ska börja förhandla med EU-ländernas regeringar om den slutgiltiga lagtexten.


– I dagens värld är både konsumenter och detaljhandeln beroende av tillgång till moderna betaltjänster. Att erbjuda elektroniska betaltjänster är inte speciellt dyrt och det kan göra konsumenternas liv enklare, ge bättre affärer och bidra till att modernisera våra ekonomier. Parlamentet anser därför att man snabbt bör se till att bankerna blir skyldiga att erbjuda dessa tjänster och att konsumenterna kan göra informerade val. Parlamentet har arbetat skyndsamt med det här ärendet och nu är det upp till EU-länderna att göra detsamma så att vi kan bli klara innan nästa vår, sa den tyske vänsterpartisten Jürgen Klute, som lett parlamentets arbete med ärendet.


Fri tillgång


Parlamentet betonar att alla banker ska vara skyldiga att erbjuda ett grundläggande betalkonto, även om vissa undantag ska vara tillåtna om EU-länderna bedömer att det behövs av objektiva och restriktiva skäl. Dessa konton ska kunna öppnas av vem som helst som bor lagligt i EU under förutsättning att de har en tydlig koppling till landet där de vill öppna konto. Banken ska då inte ha rätt att neka.


Tydlig information


Alla som öppnar ett betalkonto ska kunna förstå avgifterna som är kopplade till detta och kunna jämföra olika kontoerbjudanden - informationen bör vara tydlig och standardiserad över hela EU. I varje EU-land bör det finnas åtminstone en oberoende hemsida som jämför avgifterna hos och räntan som betalas av de olika bankerna liksom den nivå av tjänster som erbjuds. Ledamöterna vill också att bankerna ska vara skyldiga att berätta för kunderna att de erbjuder dessa konton.


Vad är ett grundläggande betalkonto?


"Grundläggande" betalkonton innebär att kunden ska kunna sätta in och ta ut kontanter och genomföra betalningar inom EU, men behöver inte ha kontokrediter. Alla banker skulle bli skyldiga att erbjuda dessa konton som en del av sitt vanliga utbud och ta ut lägre avgifter för dessa än för andra tjänster de erbjuder, tycker ledamöterna.


Kunderna bör mot en rimlig avgift kunna byta till ett annat grundläggande betalkonto hos en annan bank inom EU. Bankerna ska se till att alla kontouppgifter uppdateras och hållas skyldiga om det sker förseningar eller förluster för att de inte gjort detta, skriver ledamöterna.


Vad händer nu?


Parlamentet gav sina förhandlare ett starkt mandat för att kunna förhandla färdigt den slutliga lagtexten med EU-ländernas ministerråd.


Twitter: #basicaccount, #poverty2020, #socialexclusion