Dela den här sidan: 

Ledamöterna röstar för lufttäta passagerarrättigheter ©BELGA/LANDOV/B.DUKE 

Försenade eller strandsatta flygresenärer bör lättare få kompensation och det bör finnas tydliga regler för hur flygbolagen ska hantera klagomål från passagerare, enligt ett lagförslag som parlamentet antog på onsdagen. Nu väntar förhandlingar med EU-ländernas ministerråd om reglernas slutgiltiga utformning.

– Flygresenärers rättigheter berör nästan varje europé. Det är en David mot Goliat-historia eftersom bara två procent av passagerarna faktiskt blir kompenserade efter att ha klagat hos ett flygbolag. Jag tycker att texten vi antog i dag har hittat en bra balans mellan flygbolagens och resenärernas rättigheter. Vi har å ena sidan förbättrat konsumentskyddet och å andra sidan gett branschen den flexibilitet den behöver, sa luxemburgaren Georges Back (EPP-gruppen), som leder parlamentets arbete med lagförslaget.


De föreslagna reglerna skulle innebära att flygbolagen måste ha kontaktpersoner på flygplatsen för att informera resenärerna om deras rättigheter, om hur man kan klaga, om stöd, ersättning och ombokning av flyg. Drabbade resenärer skulle då kunna lämna in sina klagomål direkt hos kontaktpersonerna, även när det gäller skadat bagage.


Försenade och inställda flyg


När flyg blir försenade eller inställda bör passagerarna få information om ombokningar senast 30 minuter efter den ursprungliga avgångstiden.


Parlamentet föreslår att resenärer med en tur och retur-biljett inte ska kunna hindras från att utnyttja retur-biljetten bara för att de inte använde den första resan.


Bagage


Resenärerna bör tidigt i bokningsprocessen få information om hur mycket bagage de får ha med sig. Förutom vanligt handbagage bör alla få ta med sig ytterkläder, en handväska och en påse med varor som handlats på flygplatsen, tycker ledamöterna.


Klagomål


Flygbolag som inte har svarat på ett klagomål inom två månader bör anses ha gått med på resenärens anspråk, tycker ledamöterna. De bolag som hänvisar till "extraordinära omständigheter" som skäl till att inte betala någon ersättning bör ge resenärerna en utförlig skriftlig förklaring om vad dessa omständigheter är. Lagförslaget innehåller en uttömmande lista med sådana omständigheter, däribland fågelkollisioner, politiska oroligheter och oförutsedda arbetsmarknadskonflikter.


När det gäller långvariga extraordinära omständigheter, som askmolnet år 2010, ska flygbolagen inte behöva betala boende för resenärerna i mer än fem nätter.


Konkurser


För att se till att resenärerna inte blir strandsatta när ett flygbolag går i konkurs vill parlamentet att bolagen inrättar speciella garantisystem, exempelvis en försäkring eller en garantifond, som kan hjälpa resenärerna.


Genomdrivande


Nationella myndigheter bör ha tillräckligt med befogenheter för att bestraffa flygbolag som kränker passagerarrättigheterna. De bör också utvärdera bolagens rapporter om hur de hjälper passagerarna vid förseningar och inställningar, skriver parlamentet.


Vad händer nu?


Dagens omröstning är parlamentets ståndpunkt inför kommande förhandlingar med EU-ländernas transportministrar.