Dela den här sidan: 

Parlamentets talman Martin Schulz gratulerar nästa kommissionsordförande, Jean-Claude Juncker, sedan parlamentet röstat ja till nästa EU-kommission.  

423 ja-röster, 209 nej-röster och 67 nedlagda röster. På onsdagen röstade Europaparlamentet ja till 27 nya kommissionärer, som strax innan presenterade sitt handlingsprogram för de kommande fem åren. Nu måste den nya kommissionen formellt bekräftas av EU-ländernas stats- och regeringschefer för att kunna börja den första november.

Som jämförelse fick den första Barroso-kommissionen 449 ja-röster, 149 nej-röster och 82 nedlagda röster i omröstningen 18 november 2004. Den andra Barroso-kommissionen valdes den 9 februari 2010 med 488 ja-röster mot 137 nej-röster och 72 nedlagda röster.


I debatten före omröstningen tillkännagav Jean-Claude Juncker att han fördelat om vissa ansvarsområden kommissionärerna emellan, något som flera parlamentsutskott krävt efter utfrågningarna av kommissionärskandidaterna.


”Jag har ett kontrakt med parlamentet och jag kommer att respektera det”


– Den nya kommissionen kommer att bli väldigt politisk, sa Jean-Claude Juncker när det gäller hur han valt att ordna sin laguppställning, med flera vice ordförande för att samordna, samla in och organisera idéer. Han betonade att han fick kämpa för att få upp antalet kvinnliga kommissionärer till nio och kommenterade: – Nio av 28 kommissionärer är trots allt patetiskt.


Efter kritik från parlamentets ledamöter sa Juncker att han ska flytta ansvaret för läkemedel så att det delas av hälsokommissionären Vytenis Andriukaitis inre marknadskommissionären Elżbieta Bieńkowska. Bieńkowska får också ansvarig för EU:s rymdpolitik, medan Dimitris Avramopoulos tar över medborgarskap och Tibor Navracsics tar över sport. Jean-Claude Juncker sa att han inte höll med om förslaget att ta bort ordet ”förhandlingar” i Johannes Hahns ansvarsområde (Europeiska grannskapspolitiken och utvidgningsförhandlingar) eftersom detta skulle kunna vilseleda de länder som vill gå med i EU.


När det gäller debatten om lösning av tvister mellan investerare och stat (ISDS) i förhandlingarna om frihandelsavtalet med USA sa Juncker: – Min kommission kommer inte att godta att EU-ländernas domstolar får sin behörighet begränsad av särskilda regelverk för tvister mellan investerare och stat.


Juncker upprepade också att han ska lägga fram ett investeringspaket på 300 miljarder euro för jobb, tillväxt och konkurrenskraft och lovade att det kommer att ske före jul.


– (Stabilitetspaktens) regler kommer inte att ändras, sa Juncker och betonade att de kommer att tillämpas med den grad av flexibilitet som fördragen tillåter.


Manfred Weber (EPP-gruppen, Tyskland) sa att folket varit i centrum för processen som ledde till valet av nästa kommission och att hans grupp värdesätter Jean-Claude Junckers erfarenhet och politiska inställning:


– Europeisk demokrati har tagit ett stort steg framåt… Nu vill jag sätta igång arbetet med Europas stabilitet, tillväxt och migrationsfrågor och samtidigt respektera de enskilda ländernas kompetens och hålla ett öga riktat ut över Europas yttre gränser.

Gianni Pitella (Socialdemokratiska gruppen, Italien) sa:


– Idag är Europas värsta fiende inte populism, utan bristen på mod hos våra europeiska ledare. Vi i den socialdemokratiska gruppen kommer att uppmuntra dig och vi ska vara den kritiska rösten inom majoriteten.


Han efterfrågade också översyn av utstationeringsdirektivet och krafttag för att få igång mammaledighetsdirektivet.


Syed Kamall (ECR-gruppen, Storbritannien) välkomnade förslag om mindre byråkrati och mer fokus på den digitala marknaden, energitrygghet och subsidiaritetsprincipen. – Vi är besvikna över att du inte tillsatte en särskild kommissionär för budgetkontroll… Vi kommer att lägga ner våra röster och få dig att se framtidens utmaningar i vitögat.


Guy Verhofstadt (liberalerna, Belgien) gav ett klart ja till den nya kommissionen: – Vi förväntar oss en kommission med ambitioner och visioner, som kan leda oss ut ur krisen, och inget extra kansli för ministerrådet.


Verhofstadt uppmanade också Juncker att snabbt ta itu med eventuella låsningar som kan uppstå när flera kommissionärer delar på samma ansvarsområde.


Neoklis Sylikiotis (Vänstergruppen, Cypern) sa att den nya kommissionen är “frukten av ett avtal mellan grupperna S&D, ALDE och EPP, som strider mot EU:s beslutsprocess” och tillade:


– Vi vill se riktiga förändringar i EU:s politik för att ta oss ur krisen, inte bara åtstramningar.


Rebecca Harms (De gröna, Tyskland) kritiserade Junckers politik för klimat och hållbar utveckling liksom hans ”oansvariga” flyktingpolitik: – Min grupp kommer att rösta nej till Juncker-kommissionen… Enbart beslutet att låta Navracsics ha sitt ansvarsområde är i sig ett skäl att rösta nej.


Nigel Farage (EFDD-gruppen, Storbritannien): – Vi kommer att rösta nej till den här anti-demokratiska regeringsformen… Det här blir den sista EU-kommission som styr över Storbritannien, när de här fem åren är över har vi lämnat EU.


Harald Vilimsky (grupplös, Österrike) – Varken Barroso eller Juncker var folkets kandidater… De representerar teknokratväldet, nomenklaturan… Vi kommer att rösta nej till dig och i och med det rösta för de europeiska folken.