Dela den här sidan: 

Semesterfirare som bokar resor på internet får samma skydd som traditionella resenärer© AP Images/European Union - EP 

Paketresor, det vill säga flygresor, hotell och biluthyrningar som bokas via internet som ett sammansatt semesterpaket, får genom nya EU-regler samma skydd som de resor som köps hos traditionella resebyråer. Det står klart efter parlamentet antog en ny lag på tisdagen. Ledamöterna såg till att öka resenärers möjligheter att boka av en beställd resa och få tillgång till tydlig information om vem som är ytterst ansvarig om någonting med köpet går fel.

– På grund av den förändrade resemarknaden och den allt starkare trenden med internetbokningar finns det ett stort behov av att modernisera och anpassa det gamla direktivet som infördes 1990, sa den tyska kristdemokraten Birgit Collin-Langen, som lett parlamentets arbete med lagen.


– Med denna reviderade lag har europeiska resenärers rättigheter stärkts på alla plan. Nya bokningsalternativ är nu inkluderade i direktivet och resenärer får också utförlig information om sina rättigheter. Vi har även lyckats ta hänsyn till resebranschens ekonomiska intressen - som arrangörer, resebyråer och hotell, la hon till.


Skydda fler resenärer

De nya reglerna för paketresor gäller för två typer av avtal: paketerbjudanden (som satts ihop i förväg av researrangören eller anpassats av resenären) och en ny typ av resebokningar, så kallade ”sammanlänkade researrangemang”, där kunderna efter en flygbokning till exempel uppmanas att boka andra tjänster via länkar kopplade till det första köpet.


Parlamentet såg till att köp där resenärernas namn, betaluppgifter och e-postadress överförs mellan olika aktörer och där det andra köpet görs inom 24 timmar efter att den första tjänsten bokades ska betraktas som ett paketerbjudande.


Tydlig information och fler rättigheter

Innan resenärerna genomför köp av en resa eller del av en resa måste arrangörerna och återförsäljarna också klargöra att de säljer ett resepaket, informera om kundernas rättigheter och vem som är ytterst ansvarig om någonting med går fel, enligt lagtexten.


Parlamentet fick också med att researrangörerna ska vara skyldiga att bistå resenärerna med ungefärliga avrese- och hemkomsttider och uppgifter om vilka extra kostnader som kan uppstå.


Dessutom såg ledamöterna till att resenärerna har rätt att avboka en paketresa och få pengarna tillbaka om priset på resan stiger med mer än åtta procent innan avresedatumet (EU-kommissionen föreslog inledningsvis 10 procent), samt om "svårförutsedda" händelser som naturkatastrofer och terrorattentat inträffar på resedestinationen.


Nästa steg

Parlamentets omröstning avslutade EU:s lagstiftningsförfarande. EU-länderna har nu två år på sig att införliva de nya reglerna i nationella lag och ytterligare sex månader för att de ska börja gälla.